• امروز : جمعه - ۲ آذر - ۱۴۰۳
19

تامین آب تهران درگیر بازی‌های سیاسی/ وجود باندهای مخوف زمین‌خواری/ مشکلات حل نشود تا ۱۰ سال دیگر تهران، سیستان می‌شود

  • کد خبر : 809
  • ۳۱ شهریور ۱۳۹۹ - ۲۰:۲۵
تامین آب تهران درگیر بازی‌های سیاسی/ وجود باندهای مخوف زمین‌خواری/ مشکلات حل نشود تا ۱۰ سال دیگر تهران، سیستان می‌شود

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌‌ای تهران اظهار داشت: اکنون مدیران تهران تنها هستند کسی حمایت نمی‌کند دستگاه‌های نظارتی نیز همکاری ندارند ما از چند جانب با مشکل مواجه هستیم شهر و استان تهران به عنوان ام‌القرای جهان اسلام چنانچه دچار حادثه شود ابعاد آن جهانی خواهد بود اگر امروز به فکر حل مشکلات تهران نباشیم در آینده نزدیک گرفتار می‌شویم. اگر طی دو دهه گذشته به جای برخورد سیاسی و احساسی کار کارشناسی انجام می‌شد امروز جلوتر بودیم.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌‌ای تهران اظهار داشت: اکنون مدیران تهران تنها هستند کسی حمایت نمی‌کند دستگاه‌های نظارتی نیز همکاری ندارند ما از چند جانب با مشکل مواجه هستیم شهر و استان تهران به عنوان ام‌القرای جهان اسلام چنانچه دچار حادثه شود ابعاد آن جهانی خواهد بود اگر امروز به فکر حل مشکلات تهران نباشیم در آینده نزدیک گرفتار می‌شویم. اگر طی دو دهه گذشته به جای برخورد سیاسی و احساسی کار کارشناسی انجام می‌شد امروز جلوتر بودیم.

به گزارش خبرنگار ایلنا، حسن رضوی در نشست خبری در جمع خبرنگاران با بیان اینکه مجموعه آب تهران در روز پنج آبان سال ۳۴ بعد از ۹ سال مطالعه به آن زمان جهت تامین آب و تصفیه و توزیع آن تاسیس و شروع به کار کرد گفت: قبل از تشکیل وزارت آب و برق این مجموعه شکل گرفته است. قدمت مجموعه آب تهران مربوط به ۶۵ سال پیش است. سازمانی پویاو ریشه‌دار که ما اکنون میراث‌دار آن هستیم.

۲ اتفاق مهم در تاریخ ۶۵ ساله

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌‌ای تهران تصریح کرد: در طول زمان دو اتفاق مهم می‌افتد ابتدا اینکه سال ۶۹ با تصویب شرکت‌های آب و فاضلاب موضوع بهره‌برداری، جمع‌آوری، تصفیه فاضلاب به آبفا منتقل می‌شود و آن شرکت در سال ۷۰ شکل می‌گیرد. وظیفه آب منطقه‌ای به آبفای تهران منتقل می‌شود در دولت خاتمی نیز با تصویب مجلس در سال ۸۴ حوزه عملکرد شرکت‌های منطقه‌ای به محدوده جغرافیایی استان تهران محدود شد و این آغاز گرفتاری آبفای کشور شد و احساسی به وجود آمد که با تحریک مجلس و آبستراکسیون سیاسی و سیاسی کاری قانون دولت تحمیل شد و این اشتباه در کشور ادامه پیدا کرد و منجر به تنازعات مدیریتی شد.

وی با ابراز امیدواری ازاینکه مجلس جدید برای حل مشکلات کلان بخش آب در اصلاح قانون توجه کرده و تجدید نظر کند خاطرنشان کرد: باید قانون توزیع عادلانه اب را در نظر بگیریم و مدیریت حوزه‌ای به عنوان اصلاح قانون سال ۸۴ اقدام کنیم چرا که طبق قانون اگر منطقه‌ای در جغرافیای استان برش دارند و این باید اصلاح شود.

خسارات را جبران کنیم

وی تاکید کرد: ما اعتقاد داریم در ۱۵ سال گذشته بخش آب کشور به رغم این قانون که تمرکززدایی وجود داشته باشد خسارت دید و ما اکنون باید آن را جبران کنیم زیرا بدون در نظر گرفتن این مباحث خاص تنازعات زیاد می‌شود.

تهران شرایط بدی در تامین آب دارد

رضوی با بیان اینکه استان تهران شرایط بدی در تامین آب دارد خاطرنشان کرد: این مشکلات نسبت به سایر استان‌ها افزایش پیدا کرده و اگر تدبیری اندشیده نشود با مشکلات عدیده‌ای مواجه خواهیم شد.

وی گفت: استان تهران بر اساس قانون سال ۸۴ در حوزه کویر مرکزی رود هراز و قره‌سو و دریاچه نمک قرار دارد در این استان ۱۶ شهرستان، ۳۳ بخش، ۳۶ شهر، ۷۲ دهستان در وسعتی ۱۳ هزار کیلومتری واقع شده که به لحاظ وسعت کمتر از یک درصد از کل کشور است اما ۲۰ درصد جمعیت در این استان ساکن هستند که از این میزان ۱۶.۶ درصد ثابت و ۵ درصد جمعیت شناور هستند.

وی ادامه د اد: ۹۴ درصد جمعیت شهری و ۶ درصد روستایی هستند تراکم جمعیت ۹۷۳ نفر در هر کیلومتر مربع است به عبارت دیگر بعد خانوار ۳.۱ درصد است از بعد تراکم جمعیت ۲۰ برابر سایر نقاط کشور است.

رضوی با بیان اینکه بیشتر امور خدماتی و بازرگانی در تهران متمرکز شده است، افزود: ۵۰ درصد مالیات نیز از تهران اخذ می‌شود و این بیانگر جایگاه صنعتی و خدماتی استان است.

وی با بیان اینکه سرانه تامین آب در کشور ۱۳۷۶ متر مکعب در سال برای هر نفر است افزود: در تهران این رقم ۱۸۴ مترمکعب برای هر نفر است. بعد از سیستان و بلوچستان دومین استان از نظر کمبود آب و تامین سرانه هستیم.

رضوی با بیان اینکه ما اکنون وارد تنش آبی شده و مشکلات خاصی در این زمینه داریم گفت: بنابراین پروژه تامین آب در استان بسیار مهم است و دولت باید به آن توجه کند.

 اشتباه مسئولین و یک دهه عقب ماندگی تهران

وی ادامه داد: ‌آنچه اکنون با آن مواجهیم اینکه نگاه مسئولین تصمیم‌گیر این گونه است که تهران شهری برخوردار و مشکلات آن کم است. شهرسازی و تمرکز اقتصادی دولتمردان را به اشتباه انداخته است در صورتی که افزایش جمعیت توازنی با زیرساخت‌ها ندارد بنابراین پدیده فرونشست مباحث زیست محیطی و آلودگی‌ها را در ابعاد آب، خاک و هوا شاهدیم. تراکم جمعیت زیاد و عدم نگاه کارشناسی به مباحث زیرساختی استان و کلانشهر تهران منجر به این شده که طرح‌های زیرساختی تامین آب یک دهه عقب باشد و این به دلیل لجاجت‌های اداراتی است که خود باید پیش‌ساز تامین آب این کلانشهر باشد در غیر این صورت تنش‌های مباحث سیاسی اجتماعی و امنیتی را شاهد خواهیم بود.

مدیرعامل آب منطقه‌ای تهران با بیان اینکه در حال حاضر دو سامانه شرق و غرب ۱۰ سال از میانگین عقب‌تر است گفت: متاسفانه تهران همیشه این گونه شرایطی را داشته است.

نمایندگان تهران فقط رای می‌خواهند

وی ادامه داد: نمایندگان فقط از مردم تهران رای می‌خواهند بعد از آن حوزه انتخابیه را به خدا می‌سپارند این در حالی است که در یک شهر یک نماینده با چهار هزار رای چنان اثرگذار است و برای اعتلای روستا تلاش می‌کند که تا پایان دوره نمایندگی به تمام خواسته‌ خود برسد اما نمایندگان تهران این گونه مطرح می‌کنند که سیاست ما قانون‌گزاری است بنابراین  مدیران تهران تنها هستند و نمی‌توانند پروژه‌ها را پیش ببرند و مشکلات را حل کنند شاید برداشت نمایندگان تهران درست باشد ولی کشور چنین رفتاری را برنمی‌تابد.

وی با ابراز امیدواری از اینکه نمایندگان مجلس جدید مدیران را تنها نگذارند خاطرنشان کرد: اگر مشکلات حل نشود تا یک دهه آینده مشکل آب و برق خواهیم داشت.

وی یادآور شد: اکنون مدیران تهران تنها هستند کسی حمایت نمی‌کند دستگاه‌های نظارتی نیز همکاری ندارند ما از چند جانب با مشکل مواجه هستیم شهر و استان تهران به عنوان ام‌القرای جهان اسلام چنانچه دچار حادثه شود ابعاد آن جهانی خواهد بود اگر امروز به فکر حل مشکلات تهران نباشیم در آینده نزدیک گرفتار می‌شویم. اگر طی دو دهه گذشته به جای برخورد سیاسی و احساسی کار کارشناسی انجام می‌شد امروز جلوتر بودیم.

رضوی در ادامه به بحث بارش‌ها و دما در سال آبی ۹۸-۹۹ اشاره و تصریح کرد: طی این مدت ۴۶۱.۷ میلیمتر بارندگی در استان تهران داشتیم که بیشترین بارندگی سالانه استان در ۵۰ سال اخیر ثبت شده است. به دلیل تغییر اقلیم پارسال تنوع خاصی داشتیم به طوری که پنج ماه اول سال کم‌فروغ و بارندگی نداشتیم یعنی پاییز و زمستان کم بارش بود اما بارندگی‌ها در اسفند و فروردین و اردیبهشت همان سال قبل از آن شدت یافت و تراز بارندگی به طور قابل ملاحظه ای افزایش یافت.

رکورد بارندگی نیم قرن تهران زده شد

وی افزود: اسفند ۹۸ ، ۹۲ میلیمتر بارندگی ، فروردین ۹۹، ۱۳۷ میلیمتر و ا ردیبهشت و اوایل خرداد ۵۷ میلیمتر بارندگی داشتیم که سرجمع تا پایان بهار باعث شد رکورد نیم قرن بارندگی در شهر تهران زده شود.

این مقام مسئول با اشاره به متفاوت بودن مناطق پربارش و کم‌بارش در سال آبی گذشته گفت: طی این مدت بیشترین بارندگی در مرکز و جنوب تهران بود و مناطق شمالی کاهش بارندگی داشتیم که به دلیل کاهش بارش برف بوده است.

وی با بیان اینکه تابستان امسال بدون مشکل تامین آب سپری شد ادامه داد: این شرایط به رغم این اینکه هشت درصد افزایش مصرف آب شرب داشتیم، ۱۴ درصد آب بیشتر به کشاورزی و ۱۵ درصد بیشتر به بخش صنعت تحویل دادیم.

رضوی گفت: پیش بینی‌ها این بود که تیر و مرداد افزایش دما داشته باشیم اما کاهش دو تا سه درجه‌ای دما کمک زیادی به بخش آب و برق کرد.

وی با بیان اینکه بیشترین میزان بارندگی در سد کرج به میزان ۶۸۵.۱ میلیمتر و کمترین میزان در ورامین به میزان ۱۳۶.۳ میلیمتر بوده است به وضعیت مخازن سدها اشاره و تصریح کرد:‌ تا روز ۲۹ شهریورماه مجمو ع خائیر مخازن ۸۲۵ میلیون متر مکعب بوده است و این در حالی است که در سال ۹۸ ، ۹۲۸ میلیون مترمکعب و سال‌های نرمال ۸۷۰ میلیون مترمکعب بوده است. وضعیت ذخائر مخازن نسبت به  سال قبل آبی ۱۰۲ میلیون متر مکعب و نسبت به سال‌هیا نرمال ۴۷ میلیون متر مکعب کمتر است.

وی در این رابطه توضیح داد: در بهار امسال پیش بینی سیلاب را داشتیم بنابراین آب سدها را تخلیفه کردیم تا بتوانیم مدیریت سیلاب و تامین آب داشته باشیم و اگر تخلیفه نمی‌شد میزان موجودی آب بیش از سال گذشته بود. ما ۱۰۵۲ میلیون متر مکعب برای کشاورزی تامین آب کردیم این در حالی است که سال قبل ۹۲۵ میلیون متر مکعب بود یعنی ۱۰۰ میلیون  متر مکعب بیشتر مخازن را تخلیه کردیم.

رضوی تاکید کرد: حتی اگر پاییز بارندگی نداشته باشیم مشکلی در تامین آب شرب کشاورزی و صنعت نخواهیم داشت اما همچنان از مردم و بخصوص بخش کشاورزی می‌خواهیم که همکاری کنند .

وی با بیان اینکه به خاطر کمبود ذخایر برفی به رغم اینکه بارندگی ها رکورد زد ۱۵ درصد ورودی سدها کمتر شد گفت: دو میلیارد و ۲۱۰ میلیون متر مکعب ورودی آب داشتیم و سال قبل از آن دو میلیارد و ۶۱۰ میلیون متر مکعب بوده که ۱۵ درصد کاهش را نشان می‌دهد کمترین کاهش مربوط به ماملو و بیشترین کاهش مربوط به سد طالقان بوده است.

وی با بیان اینکه در سال آبی جاری مشکلی به لحاظ تامین آب نداشتیم افزود: سال آبی ۹۹ -۱۴۰۰ که از فردا اول مهرماه آغاز میشئود سال متوسطی خواهد بود اگر مردم همکاری کنند.

رضوی ابراز امیدواری کرد با طرح‌هایی که در دست اقدام داریم و به بهره‌برداری می‌رسند سال آبی مشکلات کمتری را نسبت به سال‌های قبل داشته باشیم.

یو با بیان اینکه در سال آبی جاری تا امروز ۶۲۵ میلیون و ۸۰۷ هزار متر مکعب در شهر تهران مصرف آب داشتیم افزود: این رقم نسبت به سال گذشته ۴۶ میلیون متر مکعب افزایش یافته است.

وی در ادامه به موضوع پروژه‌های حفاظتی و مهندسی رودخانه برای جلوگیری از تجاوز به رودخانه‌خواری پرداخت و گفت: ‌رودخانه‌خواری در تهران زیاد است. تهران شهر روددره‌ها است که ظرف پنج دهه گذشته تصرف‌های یادی صورت گرفته که روند آزادسای و رفع تصرفات و همچنین صدور سند را اکنون در دستور کار قرار دادیم.

وی ادامه داد: ما ۳۸۸۰ کیلومتر رود داریم که تا امروز برای ۱۷۵۴ کیلومتر سند مالکیت اخذ کردیم که طی دو سال گذشته رکورد محسوب می‌شود. این به دلیل عزم قوه قضائیه در برخورد با رودخانه‌ها است.

باندهای مخوف زمین‌خواری، رودخانه‌خواری و کوه‌خواری در تهران

وی با بیان اینکه باندهای مخوف زمین‌خواری، رودخانه‌خواری و کوه‌خواری وجود دارد، افزود: در نگاه جدید قوه قضائیه اقدامات خوبی برای برخورد صورت گرفته است.

وی با اشاره به برنامه‌های لایروبی، بهسازی و بازگشایی رودخانه‌ها با همکاری شهرداری تهران گفت:‌ تفاهم‌نامه‌ای با شهرداری امضا شده که یکی از مباحث آن مدیریت سیلاب و کاهش استفاده از آب شهری برای آبیاری فضای سبز بوده است و باید طی پنج سال اجرایی شود.

وی با بیان اینکه بیشترین حجم آب از آب‌های زیرزمینی و سطحی برای شرب ، آبیاری و صنعت مصرف می‌شود گفت: این برداشت‌های زیرزمینی منجر به فرونشت شده که در حال حاضر بیشترین فرونشست مربوط به دشت شهریار و ورامین و همچنین مناطق ۱۷، ۱۸ ، ۱۹ و ۲۰ شهری تهران است.

۵۰ هزار چاه غیرمجاز در تهران

رضوی با بیان اینکه ما در شهر تهران ۵۰ هزار حلقه چاه مجاز داریم افزود: پیش بینی این است که  به همین تعدا د نیز چاه غیرمجازداشته باشیمه که ساماندهی آنها را به شدت دنبال می‌کنیم. تعداد زیادی از این چاه‌های غیرمجاز در منازل هستند که  از مردم خواسته‌ امی برای ثبت و قانونی شدن آنها اقدام کنند که هزینه‌ای آن هم در حد ۱.۵ تا ۴ میلیون تومان است.

وی به طرح‌های توسعه‌ای اشاره و تصریح کرد:‌ مهمترین طرح توسعه آبرسانی به تهران از سد تنظیمی کرج و تصفیه‌خانه ششم است که سال قبل با همکاری شورای شهر اجرایی شد ند.

وی با اشاره به همکاری مثبت شورای شهر تهران یادآور شد: ۱۰۰ میلیارد تومان از تبصره قانونی در اختیار ما قرار دادند و ما توانستیم تصفیه‌خانه ششم را آماده بهر‌هبرداری کنیم.

وی همچنین گفت:‌ سد نمرود نیز اکنون ۸۰ درصد پیشرفت داشته و تا پایان نهایی خواهد شد.

حل مشکل سد لار در گرو حیات ماهی خال قرمز

رضوی با بیان اینکه علاج‌بخشی سد لار و انتقال آب از هراز به کلان مهمترین پروژه آبرسانی شرق تهران است گفت: کار علاج‌بخشی یک و نیم سال است که توسط محیط زست به دلیل آنچه که اعلام کرده‌اند مبنی بر زیست ماهی خال قرمز خوابیده است. تکالیفی را محیط زیست مطرح کرده و ما انجام دادیم ولی هنوز به نتیجه نرسیده است. راهکار ما این است که هم زیستگاه ماهی حفظ شود هم تامین آب پاینخت صورت گیرد.

وی یادآور شد:  در حال حاضر ۹۰ درصد آب این سد فرار می‌کند و به دریا می‌ریزد آخرین مکاتباتی که با محیط زیست انجام دا دیم این بود که بتوانیم پروژه علاج‌بخشی از اجرایی کنیم.

وی با اشاره به آبرسانی به پردیس،رودهن و بومهن گفت:  در حال حاضر شهر پردیس مشکل تامین آب ندارد.

۱۰ سال دیگر آب تهران بی کیفیت می شود؟

وی با بیان اینکه اگر مشکلات مربوط به مشکلات زیست محیطی سد لار حل نشود تا ۱۰ سال دیگر تهران نیز همانند سیستان و بلوچستان خواهد شد و ما کاری به کیفیت آبی که وارد شبکه می‌شود نخواهیم داشت.

https://tejaratava.ir/?p=809

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰

دیدگاهها بسته است.