نشست خبری نخستین سوگواره بینالمللی شبیهخوانی صبح امروز چهارشنبه ۲۹ تیر با حضور آیتالله محمدحسن اختری مدیرعامل بنیاد بینالمللی عاشورا در سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران برگزار شد.
آیتالله اختری در این مراسم با گرامیداشت عید غدیر و روز مباهله افزود: بنیاد بینالمللی عاشورا از سال ۹۳ با ریاست دبیر کل مجمع جهانی اهل بیت علیهالسلام برای انجام فعالیتهایی در زمینه فرهنگی، علمی، دینی و اجتماعی با موضوع عاشورا کار خود را آغاز کرده است.
وی اضافه کرد: این بنیاد درصدد است تا فعالیتهای عاشورایی را که یکی از آئینهای باعظمت مکتب تشیع است احیا کند و برای فعالسازی، همسوسازی، توسعه و احیای مراسم و شعائر حسینی و همچنین شناخت بهتر و عمیقتر از سیره اهلبیت علیهالسلام تلاش میکند. همچنین یکی از برنامههای این بنیاد ارتباط با احیاکنندگان مراسمهای عاشورایی در کشورهای مختلف است.
مدیرعامل بنیاد بینالمللی عاشورا با اشاره به اینکه این بنیاد نوپاست و فعالیتهای پژوهشی و تحقیقاتی در زمینه عاشورا انجام میدهد، گفت: از دو سال پیش به دلیل شیوع بیماری کرونا ارتباطات و فعالیتهای ما با مشکل مواجه شد و فقط نشستها و فعالیتهای محدودی به صورت مجازی انجام دادیم. تهیه کلیپ، سرود، تولید قصائد و برگزاری مجالس عزاداری به صورت مجازی از دیگر فعالیتهای بنیاد در دو سال کرونایی بود.
آیتالله اختری تصریح کرد: امسال بنیاد بینالمللی عاشورا برگزاری سوگواره بینالمللی شبیهخوانی، جشنواره بینالمللی انا من حسین و همچنین تولید فیلمهای کوتاه با موضوع امام حسین (ع) را در دستور کار دارد.
میدان فعالیت بنیاد بین المللی عاشورا در خارج از کشور است
وی ادامه داد: این بنیاد مردمی است، اما فعالیتهای بینالمللی دارد، اعضای اصلی آن فعلاً همگی از داخل کشور هستند، اما میدان فعالیت ما در خارج از کشور است و بنا داریم نهضت عاشورا و سیره امام حسین (ع) و یارانش را به خصوص در زمینه نقشآفرینی در آزادی انسانها، عدالت، حمایت از مستضعفان، ایجاد امنیت و اصلاح در جامعه، برای مسلمانان و غیرمسلمانان تبیین کنیم.
مدیرعامل بنیاد بینالمللی عاشورا گفت: سوگواره بینالمللی شبیهخوانی از ۴ مرداد و در آستانه ماه محرم برای زمینهسازی و حضور بهتر در این ماه در قالب شبیهخوانی و تعزیهخوانی برگزار میشود.
آیتالله اختری افزود: آئین تعزیهخوانی و شبیهخوانی از آئینهای سنتی ماست که در یونسکو نیز به نام جمهوری اسلامی ایران به ثبت رسیده است و امسال برای نخستین بار در این سوگواره از شبیهخوانان دیگر کشورها نیز دعوت کرده ایم که البته در دیگر کشورها این سنت آنچنان مانند ایران انجام نمیشود، اما در نهایت بناست که دو گروه خارجی از نیجریه و عراق در این سوگواره حضور پیدا کنند.
وی ادامه داد: این سوگواره در سه روز برگزار میشود که روزهای ۴ یا ۵ مرداد زمان برگزاری اجراها در میدان امام حسین (ع)، تئاتر شهر و فرهنگسرای خاوران در دو سانس ۱۸:۳۰ و ۲۱ است که در مجموع گروههایی از اصفهان، قم، قزوین، مرکزی، تفرش، تهران و دو گروه خارجی اجرای برنامه خواهند داشت. روز ۶ مرداد نیز مراسم اختتامیه در فرهنگسرای خاوران برگزار خواهد شد.
مدیرعامل بنیاد بینالمللی عاشورا افزود: این سوگواره با حمایت شهرداری تهران، سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران و همچنین پیشکسوتان تعزیهخوانی برگزار میشود که در آن بناست متون و اسناد تعزیهخوانی و شبیهخوانی را پالایش و اصلاح کنیم.
آیت الله اختری اضافه کرد: در تعزیهخوانی شاهد ارائه مطالبی هستیم که سند روایی و تاریخی ضعیفی دارد و بناست با این سوگواره این محتواها را عمقبخشی کنیم. هدف دوم این است که در ماه محرم، گروه شبیهخوانی از ایران به چهار کشور اروپایی اعزام شود و اجرای برنامه داشته باشد، شبیهخوانی برنامه هنری، ذوقی و نمایشی است که برای مردم کشورهای مختلف قابل فهم است.
به دنبال ایجاد ندانشکده ای برای آموزش شبیه خوانی هستیم
وی گفت: هدف دیگر ما آموزش شبیهخوانی در دیگر کشورهاست که در آینده به دنبال ایجاد دانشکدهای برای آموزش بیشتر و بهتر در این زمینه هستیم.
مدیرعامل بنیاد بینالمللی عاشورا با اشاره به برگزاری جشنواره انا من حسین خاطرنشان کرد: فراخوان این جشنواره در ماه شعبان برای نویسندگان و هنرمندان اعلام شد. در حوزه تولید فیلم نیز در حال مطالعه و بررسی و همچنین همفکری با هنرمندان مرتبط با بنیاد هستیم تا بتوانیم فیلمی ارزشی با موضوع امام حسین (ع) تولید کنیم.
بنیاد بینالمللی عاشورا مردمی است و با حمایت مردم و خیرین برنامههای خود را اجرایی میکند و از خیرین، هیأتهای مذهبی و مؤسسات مختلف میخواهیم برای پیشبرد این برنامهها ما را حمایت کنند.
در پایان این نشست آیتالله اختری مدیرعامل بنیاد بینالمللی عاشورا از پوستر و لوگوی نخستین سوگواره بینالمللی شبیهخوانی رونمایی کرد.