نامعلوم بودن نتیجه انتخابات در آمریکا استرس زیادی را به دستاندرکاران خرید و فروش نفتخام در بازار وارد میکند.
محمود خاقانی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، درباره انتخابات آمریکا و تاثیر بر بازار نفت اظهار داشت: اتفاقات عجیب و تجربه نشده در تاریخ را باید به حساب ویروس کرونا گذاشت. واتیکان اعلام کرد که بدلیل کسادی و کم شدن کمکهای مردمی به کلیسا ناگزیر است پنج هزار نفر از کارکنان واتیکان را از کار بیکار کند. در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا اگرچه ترامپ و بایدن در باره اینکه بعد از انتخاب شدن چه سیاستی درباره ایران خواهند داشت را بیان کرده، ولی مردم آمریکا به این موضوع توجه خاصی ندارند. چون مشکل مردم آمریکا ایران نیست. مشکل اصلی مردم آمریکا کرونا و درکنار کرونا بیکاری، تبعیض نژادی، تمرکز ثروت دردست یک درصد جمعیت آمریکا، هزینههای گزاف و سنگین نظامی، کنترل رسانههای جمعی در دست پنج شرکت خاص، کنترل اینترنت و ارتباطات تلفنی و غیره در دست افراد خاص، حضور نیروهای نظامی آمریکا در افغانستان ، سوریه ، عراق ، خلیج فارس و… است.
وی افزود: ترامپ که هیچ پیشینه سیاسی نداشت در سال ۲۰۱۶ رای دهندگان آمریکائی را متقاعد کرد که میخواهد نظم جهانی و ساختار دولت پنهان در آمریکا را به هم بزند و سیاست خارجیاش براساس منافع آمریکا برهمه چیز اولویت دارد، شعار “اول آمریکا را مطرح کرد. ترامپ اینطور به مردم آمریکا تفهیم کرد که بعنوان یک کارآفرین و تاجر موفق میتواند بهتر از همه مدیرعامل شرکت سهامی آمریکا باشد. ولی نگفت سهامی عام یا خاص. بتدریج ترامپ ثابت کرد که نیت او تبدیل شرکت سهامی آمریکا از عام به خاص است و در دور اول ریاستجمهوریاش تقریبا به هرچه گفته بود عمل کرد. روی هر سیاستی که باراک حسین اوباما برای شرکت سهامی آمریکا (عام) انجام داده بود قلم قرمز کشید و با دستورات حکومتی آنها را لغو کرد. به آل سعود گفت باید هزینه حمایت آمریکا برای حکومت در عربستان را به پردازند تا اقتصاد آمریکا رونق پیدا کند. این اواخر به همه حکومتهای دیکتاتوری، نظامی و کاسبان تحریم در منطقه گفت از آنها حمایت میکند مشروط به اینکه گاو شیرده خوبی باشند. ترامپ حتی سنتیهای حزب جمهوریخواه را خانهنشین کرد و خودش فرمان مدیریت حزب جمهوریخواه را بدست گرفت. همه چیز برای ترامپ خوب پیش میرفت تا اینکه کرونا شیوع پیدا کرد.
این کارشناس حوزه انرژی تصریح کرد: کرونا تقریبا کاسه و کوزه همه سیاستمداران و دولتهای حاکم را بهم ریخت. چهره واقعی اکثر حکومتها و دولتها را به مردم شان نشان داد. معلوم شد که ترامپ دلش برای مردم در آمریکا نمیسوزد. او میخواهد مدیر اجرائی شرکت سهامی آمریکا (سهامی خاص) باشد. دنبال یک نظام امنیتی و پلیسی و در نهایت یک نظام دیکتاتوری در آمریکا با تسلط کامل بر گاوهای شیرده دستنشانده در کشورهای مورد نظرش است. به همین دلیل مردم آمریکا بر سر دوراهی قرار گرفتهاند که ترامپ را حفظ کنند و موضوعات ملیگرائی آمریکائی و اقتصاد آمریکا را به آزادیهای سیاسی و فردی ترجیح بدهند و یا اینکه نه برگردند به نظام سهامی عام تا آمریکا بتواند با سایر کشورها در جهان از جمله با ایران تعامل و همکاری داشته باشد.
وی یادآور شد: هنوز معلوم نیست مردم آمریکا چه تصمیمی گرفتهاند. آنچه مسلم است این است که در سال ۲۰۱۶ حدود ۱۳۶ میلیون نفر از آمریکائیان واجد شرایط رای دادن در انتخابات شرکت کردند، ولی تاکنون برای انتخابات ۲۰۲۰ حدود یکصد میلیون نفر و شاید بیشتر رایدهندگان آمریکائی زودتر از موعد رای شان را دادهاند.
خاقانی با بیان اینکه حضور مردم در انتخابات یک رکورد بیسابقه است، خاطرنشان کرد: در بسیاری از کشورها وقتی مردم از نظام و حکومت دلخور هستند از صندوقهای رای فاصله میگیرند و همین فاصلهگیری به نفع اقلیتی تمام میشود که خواهان تسلط کامل بر نظام اقتصادی وسیاسی کشور هستند. بنظر میرسد که مردم آمریکا به ویژه کسانی که تاکنون این نظریه را داشتند که چه رای بدهیم و چه رای ندهیم فرقی ندارد، تغییر عقیده داده و به میدان آمدهاند. پیشبینی میشود که حدود ۱۵۰ میلیون آمریکائی رای خواهند داد که حدود ۶۵ درصد کسانی خواهد بود که میتوانند رای بدهند و این رقم از سال ۱۹۰۸ میلادی تاکنون در آمریکا بیسابقه بوده است.
قرمز یا آبی؟
وی توضیح داد: از جمله موارد قابل توجه درانتخابات ۲۰۲۰ آمریکا این است که برخی از کارشناسان معتقدند حزب جمهوریخواه (قرمز) بدون اینکه بیان کند مایل است ترامپ برنده انتخابات نباشد. زیرا، ترامپ از کنترل حزب خارج شده و اقتصاد کرونائی آمریکا را در شرایط بسیار بدی قرارداده است. درهمین حال دموکراتها (آبی) مایلند که ترامپ برنده انتخابات باشد. آنها معتقدند که هروقت دولت دموکرات توانست برنده انتخابات بشود وضع اقتصادی بد را از دولت جمهوریخواه تحویل گرفت و خوب به جمهوری خواه تحویل داد. بنابراین ، بهتر است ترامپ باشد و چهار سال دیگر دموکراتها دولت را تحویل بگیرند. ولی حضور و شرکت مردم در انتخابات هردو حزب را شگفتزده کرده است.
بازار چه میگوید؟
این تحلیلگر بازار نفت بیان کرد: دستاندرکاران بازارهای اقتصادی و بازار نفت با توجه به حضور و شرکت غیرمنتظره مردم در انتخابات انتظار دارند که دموکراتها برنده انتخابات باشند. چون همزمان با انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در بعضی از ایالتها انتخابات برای سنای آمریکا هم در جریان است. بازاریان معتقدند چنانچه ترکیب اکثریت سنای آمریکا که درحال حاضر در دست جمهوریخواهان است، تغییر کند و اکثریت کنگره و سنا در دست دموکراتها قرار داشته باشد و کاخ ریاستجمهوری هم بدست دموکراتها بیافتد آنوقت باید منتظر تغییرات وسیع در اقتصاد و سیاست خارجی آمریکا بود. اما، چنانچه اکثریت نمایندگان مجلس سنا در دست جمهوریخواهان باقی بماند و ترامپ هم کاخ سفید را حفظ کند تغییرات چندانی درسیاست خارجی، سیاست پولی، اقتصادی و غیره آمریکا اتفاق نمیافتد و همه باید منتظر انتخابات کنگره آمریکا در سال ۲۰۲۲ باشند.
عکسالعمل بازار نفت
وی با اشاره به اوضاع نفت گفت: پس از اینکه قیمتها در بازار نفت در پنج ماه اخیر در پائینترین رقم بود روز سهشنبه ۱۳ آبانماه ۹۹ با توجه به نظرخواهیها و احتمال موفقیت بایدن در انتخابات آمریکا به روند ثابت ماندن برگشت. اما بازار هم چنان نگران افزایش تولید و عرضه نفت خام به بازار نظیر بازگشت ایران به بازار نفت است. درهمین حال افزایش تولید و عرضه نفت خام لیبی به بازار درکنار تعطیلیهای کرونائی که موجب کاهش مصرف میشود و نامعلوم بودن نتیجه انتخابات در آمریکا استرس زیادی را به دستاندرکاران خرید و فروش نفتخام در بازار وارد میکند. قیمت نفت خام برنت دریای شمال بشکهای ۳۸ دلار و ۹۸ سنت و قیمت نفت خام دبیلوتیآی آمریکا بشکهای ۳۶ دلار ۸۹ سنت روز دوشنبه ۱۲ آبانماه ۹۹ معامله شد.
این کارشناس حوزه انرژی خاطرنشان کرد: در اروپا برخی نظرخواهیها حاکی از این است که اروپائیان شکست ترامپ و پیروزی بایدن را ترجیح میدهند. در رابطه با ایران منافع کاسبان تحریم در منطقه با پیروزی ترامپ بیشتر و تضمین خواهد شد. اما چنانچه بایدن انتخاب شود با توجه به مشکلاتی که همهگیری ویروس کرونا در جهان و از جمله درایران ایجاد کرده است شرایط برای کاسبان تحریم در منطقه فرق خواهد کرد، به این معنی که در منطقه سیاستهای اقتصادی داخلی و روابط بازرگانی خارجی ناگزیر باید شفافتر شوند. نکته قابل توجه این است که برای اولین بار در انتخابات آمریکا بحثهای حزبی (مرام نامه، اعتقادات و…) برای رایدهندگان نظیر گذشته مطرح نیست. آنچه مطرح است موضوعاتی است که مردم آنها را بعنوان مشکل از نزدیک لمس میکنند. بعبارت دیگر ویروس کرونا توانست تحول و تغییری اساسی در انتخابات آمریکا و احتمالا سایرکشورها را به وجود بیاورد.