رییس کنفدراسیون صادرات ایران اعلام کرد: رییس سازمان امور مالیاتی بر اساس مصوبهی قبلی به سازمانهای ذیربط دستور داده که علی الحساب ۸۰ درصد به صادرکنندگان عودت داده شود ولی متاسفانه با وجود تاکید موکد رییس سازمان امور مالیاتی بر اجرای دستورالعمل قبلی خود داده متاسفانه سازمانهای مالیاتی به این مهم توجه ندارند و اجرا نمیکنند.
محمد لاهوتی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا دربارهی استرداد مالیات بر ارزش افزوده صادرکنندگان اظهار داشت: بعد از تصمیمات ارزی که از سال ۹۷ جاری شد، به نوعی قانون استرداد مالیات بر ارزش افزوده صادرکنندگان دچار تغییر شد. پیش از آن زمان استرداد یک ماه پس از صادرات بود که، با پیشنهاد دولت و مصوبات مجلس مشروط به برگشت ارز حاصل از سنوات شد.
وی ادامه داد: مشکل استرداد مالیات بر ازرش افزوده صادرکنندگان از گذشته وجود داشت اما با مشروط شدن آن تشدید و عملا صادرکنندگان را با مشکلات متعدد، بلوکه و مسدود شدن منابع مالیشان مواجه کرد. چراکه حدود چهار ماه زمان لازم است تا صادرکنندگان ارز را برگردانند، یک ماه هم به مدت استرداد مالیات بر ارزش افزوده میشود یعنی عملا این زمان که در قانون یک ماه دیده شده بود به پنج ماه افزایش پیدا کرده است.
لاهوتی تصریح کرد: اما مشکل اینجا است که سازمان امور مالیاتی دسترسی برخط به تعهدات ارزی صادرکنندگان در سامانهی بانک مرکزی ندارند و بانک مرکزی باید این سی دیها را تحت عنوان میزان رفع تعهد ارزی در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار دهد. چه در مورد مالیات عملکرد و چه در مورد مالیات بر ارزش افزوده همینطور است.
وی در ادامه افزود: از آنجایی که ارسال اطلاعات زمانبر است، اوایل هر سه ماه یک بار بانک مرکزی این اطلاعات را در اختیار قرار میداد. با پیگیریهای مستمر قرار شد که هر ماه بانک مرکزی این سی دیها را در اختیار سازمات امور مالیاتی قرار دهد، سازمان امور مالیاتی نیز متعهد شد که بعد از ۱۵ روز نسبت به استرداد اقدام کند ولی متاسفانه رسیدگی به دفاتر این زمانها را آنقدر طولانی کرده که بخشی از برگشت مالیات بر ارزش افزوده سال ۹۷ صادرکنندگان باقی مانده است.
لاهوتی افزود: این درحالی است که حتی رییس سازمان امور مالیاتی بر اساس مصوبهی قبلی به سازمانهای ذیربط دستور داده که علی الحساب ۸۰ درصد به صادرکنندگان عودت داده شود ولی متاسفانه با وجود تاکید موکد رییس سازمان امور مالیاتی بر اجرای دستورالعمل قبلی خود داده متاسفانه سازمانهای مالیاتی به این مهم توجه ندارند و اجرا نمیکنند.
رییس کنفدراسیون صادرات ایران در مورد تاثیر این موضوع بر صادرکنندگان اظهار داشت: عملکرد صادرکنندگان تحت تاثیر این موضوع قرار گرفته است. چراکه بعضا رفع تعهدات ارزی پس از تاریخهای اعلامی بانک مرکزی بوده یا اشکالاتی در درج سامانه بوجود میآید و باعث شده که سازمان امور مالیاتی برگههای تشخیص بسیار سنگینی برای صادرکنندگان صادر کند که اینها به جای رفع موانع و جهش تولید، کاملا تولید و صادرات را مختل کرده است.
وی یادآور شد: به طور متوسط سالانه حدود ۱۵۰۰ میلیارد تومان مالیات بر ارزش افزوده است که توسط صادرکنندگان پرداخت میشود که میبایست مسترد شود و قبلا با توجه به توافقات صورت گرفته ۸۰ درصد بعنوان علی الحساب به صادرکننده تا زمان رسیدگی پرداخت میشد. اما در حال حاضر اعداد بسیار زیادی از منابع صادرکنندگان نزد سازمان امور مالیاتی از سالهای ۹۷، ۹۸ و ۹۹ ، هنوز مسترد نشده است.
عضو کمیته ارزی اتاق بازرگانی خاظرنشان کرد: ۹ درصد قیمت تمامشدهی کالاها بعنوان مالیات بر ارزش افزوده است، اگر استرداد این عدد در زمان خود انجام نشود و با توجه به شرایط برگشت ارز حدود یکسال بطول انجامد و اگر فرض کنیم در هر سال ۴ بار سرمایه صادرکننده در گردش قرار بگیرد، تقریبا ۳۶ درصد از منابعش تحت عنوان مالیات بر ارزش از منابع بنگاهی خارج میشود.
لاهوتی خاطرنشان کرد: بنابراین استراداد این مالیات هرچه با سرعت بیشتری انجام شود، صادرکننده میتواند در تولید از آن استفاده کند. هرچه کندتر شود مثل الان که صادرکنندگان از سال ۹۷ هنوز نتوانستهاند این پول را بگیرند مبالغ هنگفتی از سرمایه در گردش به دستشان نرسیده و مجبور میشوند از منابع بانکی با بهره استفاده کنند یا تولید را کاهش دهند.