مدیر کل هماهنگی خرید داخلی شرکت بازرگانی دولتی ایران اظهار داشت: باید توجه داشت مطالبات گندم کاران تسویه شده است. بخش عمدهای از آن به فاصله اندک با تحویل محصول در شهریورماه به کشاورزان پرداخت شد که شامل ۹۴ درصد از مطالبات میشد. همچنین ۶ درصد باقی مانده نیز ۹ مهرماه سال جاری پرداخت شد.
مرتضی سعادتی کیا در رابطه با چگونگی وضعیت گندم در سال جاری به ایلنا گفت: در سال جاری ۸ میلیون و ۲۲۵ هزار تن از بیش از هزار و ۱۰۰ کشاورز در سراسر کشور تهیه کردهایم که ارزش آن به ۲۰۸ هزار میلیارد ریال میرسد و از نظر مقدار نسبت به سال گذشته ۷ درصد رشد وجود داشته است.
وی ادامه داد: همچنین از لحاظ ارزش ۵۵ درصد و قیمت خرید تضمینی نسبت به سال گذشته ۴۷ درصد افزایش داشته است. ضمن آنکه نرخ خرید تضمینی سال گذشته ۱۷۰۰ تومان بود و امسال به ۲۵۰۰ تومان رسیده و همین موضوع سبب شده که ما در ارزش رشد ۵۵ درصدی داشته باشیم. چراکه بخشی مربوط به افزایش نرخ است و بخش دیگر آن مربوط به حجم محصول است.
سعادتی کیا اضافه کرد: باید توجه داشت مطالبات گندم کاران تسویه شده است. بخش عمدهای از آن به فاصله اندک با تحویل محصول در شهریورماه به کشاورزان پرداخت شد که شامل ۹۴ درصد از مطالبات میشد. همچنین ۶ درصد باقی مانده که ارزش پولی آنها هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان بود، ۹ مهرماه سال جاری پرداخت شد.
وی ادامه داد: البته فصل خرید طبق دستورالعمل خرید تضمینی گندم که به ما ابلاغ شده تا پایان آذر ماه ادامه دارد. کشاورزانی که گندم داشته باشند و محصولشان را به دولت تحویل دهند به مراکز خرید ملکی ما به سطح استانها مراجعه و گندم خود را عرضه کنند.
سعادتی کیا با اشاره به اینکه خرید تضمینی گندم رویه خاص خود را دارد در این زمینه توضیح داد: کشاورزان تا قبل از اینکه به مراکز خرید مراجعه کنند اطلاعات خود را از طریق سامانه جامع پهنهبندی وزارت جهاد کشاورزی به سامانه خرید از طریق وب سرویس منتقل میکنند و با مراجعه کشاورز اطلاعات هویتی و مقدار محصول قابل تحویل اعلام میشود. اما در صورتی که کشاورز در این سامانه نباشد، به خدمات وزارت کشاورزی هدایت میشود تا اطلاعات در سامانه درج شود. در ابتدا نمونهای از گندم برداشته و مورد آزمایش و بررسی قرار میگیرد تا بر مبنای آن نرخ خرید مشخص شود.
مدیر کل هماهنگی خرید داخلی شرکت بازرگانی دولتی ایران اضافه کرد: عمده خرید ما در ماههای خرداد تا مردادماه انجام میشود. بطوری که خرید ۹۹ درصد از محصول مورد نیاز در نیمه نخست سال است و خریدی که در شش ماهه دوم سال وجود دارد، رقم قابل توجهی نخواهد بود. ضمن آنکه سال گذشته ۷ میلیون و ۷۶۰ هزار تن خرید گندم وجود داشته در صورتی که در شش ماهه نخست سال که ما بخش عمده خرید تضمینی گندم را پیش رو داریم این رقم به ۸ میلیون و ۲۲۵ هزار تن رسیده است.