• امروز : پنج شنبه - ۲۷ دی - ۱۴۰۳
0
در نشست تخصصی کاتالیست و مواد شیمیایی در ایران پتروکم بررسی شد:

راهی برای کاهش رسوبات و بهینه‌سازی پساب مصرفی در صنایع/ قابلیت تبدیل هیدروژن‌های مازاد واحدهای پتروشیمی و پالایشگاهی به آمونیاک

  • کد خبر : 164647
  • ۲۷ دی ۱۴۰۳ - ۲۰:۱۲
راهی برای کاهش رسوبات و بهینه‌سازی پساب مصرفی در صنایع/ قابلیت تبدیل هیدروژن‌های مازاد واحدهای پتروشیمی و پالایشگاهی به آمونیاک
در نشست تخصصی کاتالیست، مواد شیمیایی، روغن‌های داغ و افزودنی‌های در دومین رویداد ایران پتروکم، بررسی توانمندی سازندگان داخلی برای کاهش رسوبات و بهینه‌سازی پساب مصرفی در صنایع مورد بررسی قرار گرفت.

به گزارش تجارت آوا به نقل از ستاد خبری دومین رویداد ایران پتروکم، در این نشست که در سالن ابن سینا سالن همایش‌های خلیج‌فارس برگزار شد، مهندس چنگیز بختیاری تبار رئیس امور مهندسی مدیریت تولید گروه صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس در آغاز این نشست گفت: شرکت‌های توانمند داخلی در زمینه کاتالیست، مواد شیمیایی، روغن‌های حرارتی در این جمع حضور دارند که هر یک از متخصصین به نام کشور هستند و امیدواریم با همکاری این‌گونه شرکت‌های دانش‌بنیان داخلی میزان خروج ارز به حداقل برسد.

در ادامه همتی مدیرعامل شرکت نانو ایده تجارت شرق گفت: از سال ۱۳۸۶ کار خود را آغاز کردیم، محصول اصلی ما نانو است، کاتالیست‌ها در فرایندی که انجام می‌دهند به‌مرور دچار استهلاک می‌شوند، اما نانوپوشش‌ها کاربرد زیادی در انتقال حرارت و آب‌گریز کردن سطح و غیره دارند، و میزان عمر دستگاه‌ها را افزایش می‌دهند.

وی افزود: در کوره‌های کراکینگ بخار، بر سطح داخلی کویل‌ها در اثر تماس مداوم با هیدروکربن‌هایی با دمای بالا، کک تشکیل شده و رسوب می‌کند که منجر به افزایش افت فشار در داخل کویل و افزایش مقاومت انتقال حرارت شده و راندمان کوره را کاهش می‌دهد. تشکیل کک به دو صورت کاتالیستی و حرارتی است.

او گفت: نانوپوشش dz از طریق پر کردن مرز دانه‌ها در سطح فلز تعداد نقاط اتصال رسوبات به سطح تیوب را کاهش داده و همین موضوع باعث می‌شود تا در فصل مشترک رسوب و سطح فلز فاصله به وجود آید و همین امر هم از پدیده overheating یا تجمع حرارت پشت لایه‌های رسوب (hotspot) جلوگیری کرده و هم چسبندگی رسوبات به سطح تیوب‌ها را کاهش می‌دهد، با استفاده از مواد نانو می‌توان از ایجاد کک به شکل قابل‌توجهی جلوگیری کرد.

همتی در پایان گفت: تاکنون با پتروشیمی‌های جم اروند، پردیس، مارون، پالایشگاه‌های گازی و … همکاری داشته‌ایم.

در ادامه محمدمهدی فرهادی نماینده واحد تجاری‌سازی شتاب گستر حامی ارک صنعت گفت: کشور ما در منطقه‌ای خشک و نیمه‌خشک وجود دارد، با توجه به برداشت بی‌رویه ذخایر آبی، آب‌های زیرزمینی به میزان قابل‌توجهی کاهش پیدا کرده‌اند، و به دلیل ترکیب آب با پسماند و سایر آلاینده‌ها میزان مواد مضر و رسوبی در آب‌ها وجود دارد که برای مصرف خانگی و صنعتی مشکلاتی را به وجود می‌آورد.

وی افزود: به‌عنوان کارگزار تجاری‌سازی پارک علم‌وفناوری از سال ۱۳۹۶ با تشکیل تیم تحقیق‌وتوسعه تولید دستگاه بهینه‌سازی آب را آغاز کردیم که جایگزینی برای تصفیه آب‌های قدیمی است، اگر صنایع ما دچار رسوب شوند در درازمدت دچار هزینه‌های گزافی مانند خواب تولید، نگه‌داری و تعمیرات خواهند شد.

فرهادی گفت: دستگاه واتر پلاس بدون تزریق یا برداشت موادی، به آب با تغییر ساختار مولکولی خاصیت حلالی آن را تغییر می‌دهد و مولکول‌های آب به‌صورت درشت و کلوخه‌ای وارد دستگاه می‌شوند و با ریزشدن مولکول‌ها و ۶ ضلعی شدن خاصیت رسوبی شدن را از دست می‌دهد، این دستگاه می‌تواند در بخش خانگی هم استفاده شود و در مسائل درمانی و پزشکی مانند عدم ایجاد رسوب در کلیه‌ها مؤثر باشد.

وی تصریح کرد: مزایای استفاده از این سیستم شامل کاهش مصرف مواد شیمیایی جهت زدودن جرم‌های رسوبی در لوله‌های انتقال آب، بهبود کیفیت آب سیستم‌های واحد یوتیلیتی، افزایش راندمان و طول عمر بویلر، چیلر، دیگ‌های بخار پکیج‌ها، کندانسورها، کولینگ‌تاورها، مبدل‌ها، کاهش هزینه‌های نگهداری تأسیسات مکانیکی موتورخانه‌ها و دیگ‌های بخار است.

دکتر محسن کیان‌پور رئیس هیئت‌مدیره اسمارت کاتالیست گفت: این شرکت با توجه به خطوط تولید مختلف کاتالیست اسیدسولفوریک، کاتالیست آمونیاک، استایرن، دارای تکنولوژی‌های مختلفی از جمله تولید اسیدسولفوریک به روش تر و بازیافت فسفوجیپسم تولیدی واحدهای اسید فسفریک و همچنین فرایند آمونیاک کمک شایانی به صنایع کشور کرده است.

وی خاطرنشان کرد: یکی از تکنولوژی‌های مهم توسعه داده شده در فرایند آمونیاک است که دارای ۴ تکنولوژی مختلف شامل؛ تولید آمونیاک از گاز طبیعی، تولید آمونیاک از هیدروژن مازاد واحدها، تولید آمونیاک از کک و تولید آمونیاک سبز یا Green amonia solutions است.

کیان‌پور در ادامه گفت: با توجه به ارزش بالای هیدروژن‌های مازاد واحدهای پتروشیمی و پالایشگاهی که در حال حاضر سوزانده می‌شود این شرکت با استفاده از تکنولوژی‌های بسیار پیشرفته و بازدهی بالا امکان تبدیل این هیدروژن به آمونیاک باارزش بسیار بالاتر را دارد که در زمان قطعی گاز می‌تواند جایگزین مناسبی باشد و نیاز سایر صنایع را رفع کند.

او گفت: با قطعی گاز در کشور و ناترازی شبکه، و نبود آمونیاک در بازار باعث مشکلات عدیده‌ای در صنایع مخصوصاً صنایع نظامی مانند اسید نیتریک شده است که با روش‌های آمونیاک سبز این مشکل را رفع و نیازها را برطرف می‌سازد.

به گفتهٔ کیان‌پور، این شرکت در ابتدا برق را از طریق انرژی در پنل تولید و به بخش الکترولیز انتقال داده و سپس در این واحد هیدروژن تولید شده که با ترکیب نیتروژن تولید شده از هوا آمونیاک تولید می‌کند، در نتیجه این واحد فقط به آب‌وهوا و انرژی خورشیدی نیاز دارد.

سامان پورتبایی نماینده شرکت گهر سران گفت: در سال ۱۳۶۸ با تولید سرامیک‌های جرقه‌زن کوره‌های صنعتی آغاز به کار کردیم، و در ادامه محصولاتی مانند tower packing، adsorbent، special guards و غیره تولید کردیم، در حال حاضر برای تمامی آلاینده‌های صنایع می‌توانیم محصولاتی تولید کنیم و راهکار ارائه دهیم، و علاوه بر بیش از ۴۰ گرید جاذب و کاتالیست می‌توانیم در زمینه‌های دانش فنی در مهندسی فرایند هم با صنایع همکاری کنیم.

وی افزود: ۲ آلاینده مهم در صنعت نفت وجود دارد که خوردگی یکی مهم‌ترین آن‌ها است که با استفاده از محصولاتی مانند سولفورزدایی مبتنی بر zeolite با geox130 و geox132 و مبتنی بر فلز nickel gsorb-630 و gsorb-640 و جاذب مبتنی بر zno gsorb-610 می‌توان با آن‌ها مقابله کرد.

پورتبایی گفت: تا کنون با پتروشیمی‌هایی مانند پتروشیمی بندر امام، پتروشیمی نوری، پتروشیمی بوعلی، شازند، امام خمینی، نفت اصفهان و … همکاری کرده‌ایم و با تخصیص بودجه بیش از ۱۵۰ میلیارد تومان آزمایشگاه و پژوهشگاه پیشرفته‌ای را راه‌اندازی کرده‌ایم.

https://tejaratava.ir/?p=164647

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰