به گزارش تجارت آوا به نقل از روابط عمومی بانک مرکزی، دکتر همتی با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری به تشریح آخرین وضعیت بازار پول و ارز کشور پرداخت و گفت: پس از بازگشت از سفر شیراز به محض اطلاع از ماجرایی که برای بعضی از مهاجران و مشتریان شبکه بانکی در خصوص اخذ کد شهاب اتفاق افتاده بود، دستور تمدید مهلت یک ماهه به بانکها ابلاغ شد. کد شهاب در واقع همان کد ملی( اشخاص حقیقی) یا شناسه ملی( اشخاص حقوقی) و کد فراگیر( اتباع خارجی) است که بر اساس مصوبات شورای عالی مبارزه با پولشویی اخذ این کد اجباری است تا افرادی که تراکنش بانکی دارند هویت شان نزد بانکها روشن باشد.
رییس کل بانک مرکزی افزود: در خصوص قانون جدید چک با حضور در جلسه کمیسیون اصل ۹۰ و کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی توضیحات لازم را ارایه دادیم و با توجه به اینکه این قانون پیچیدگی هایی دارد که مردم باید با جزییات آن آشنایی بیشتری پیدا کنند و نیز با توجه به شیوع ویروس کرونا، اجرای این قانون از اوایل سال ۱۴۰۰ اجرای قانون الزامی خواهد شد.
وی افزود: در حال حاضر امکان ثبت، تایید و انتقال چک در سامانه صیاد به صورت اختیاری برای مردم وجود دارد تا امکان آشنایی و آموزش لازم برای آنها فراهم شود.
همتی با بیان اینکه فضای بازار سرمایه و ارز متاثر از فعل و انفعالات سیاسی است، تاکید کرد: اگر به منابع ارزی دسترسی پیدا کنیم قدرت بازارسازی بانک مرکزی افزایش خواهد یافت البته من معتقد به سرکوب نرخ ارز نیستم و معتقدم دخالت بانک مرکزی در بازار ارز باید هدفمند باشد.
همتی افزود: اما این رویکرد به معنای عدم تعدیل نرخ ارز نیست و سال آینده با تعدیل نرخ ارز و بهبود شرایط سیاسی به تورم هدف نزدیک خواهیم شد. البته توجه کنید که نمی توان به متغیرهای کلان اقتصادی به صورت منفرد نگاه کرد.
رییس کل بانک مرکزی خاطرنشان کرد: اینکه بانک مرکزی به دنبال افزایش نرخ ارز است به هیچوجه صحیح نیست و تمام تلاش ما در بانک مرکزی تعدیل نرخ است.
رییس شورای پول و اعتبار با تاکید بر اینکه بانک مرکزی علیرغم تمام فشارها و مشکلات ارزی، ارز کالاهای اساسی و دارو را تامین کرده است، گفت: طی سال گذشته ۱۵ میلیارد دلار برای کالاهای اساسی تامین کردیم که ۷ میلیارد دلار از آن از ذخایر بانک مرکزی بوده است. امسال نیز بخشی از نیازهای دولت را از ذخایر بانک مرکزی تامین کردیم.
همتی افزود: قیمت گذاری تولیدات و کالاهای با دوام به نرخ ارز حساس است و بانک مرکزی طی سال جاری ۹ میلیارد دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی برای تامین کالاهای اساسی اختصاص داده است.
وی داد: خوشبختانه در حال حاضر وضعیت صادرات نفتی کشور نسبت به گذشته روند رو به رشدی دارد و صادرات فرآوردهها نیز خیلی شرایط خوبی دارد. لذا مردم عزیز کشورمان بدانند که شرایط سخت قبلی را گذرانده ایم و آن وضعیت تکرار نخواهد شد.
همتی افزود: ارز باید تک نرخی باشد و رانتی نباشد ولی این کار باید با تدبیر انجام شود تا شوک قمیتی به جامعه وارد نشود.
وی تصریح کرد: مخالف حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی نیستم، اما باید ابعاد مختلف آن دیده شود و آسیبی به زندگی روزمره مردم وارد نشود.
همتی با بیان اینکه عملکرد صادرکنندگان در بازگشت ارز حاصل از صادرات در سامانه نیما، خوب ارزیابی می شود، افزود: در حال حاضر وارد کنندگان به دلیل پیشبینی کاهش نرخ ارز در نیما خرید ارز نمیکنند و به همین دلیل همین عرضه بیش از تقاضاست.
همتی با اشاره به سفر هفته گذشته خود به عمان گفت: در سفر عمان مذاکرات خوبی انجام شد و اراده ای قوی برای گسترش روابط مالی و تجاری بین دو کشور وجود دارد.
وی افزود: پیگیری خواهیم کرد که سایر کشورها نیز شرایط دسترسی ما به منابع مان را هر چه زودتر فراهم کنند.
رییس شورای پول و اعتبار با تاکید بر اینکه بازار سرمایه مسیر خوبی برای توسعه کشور است، ادامه داد: نرخ بهره بین بانکی ارتباط چندانی به کاهش یا افزایش شاخص بورس ندارد و آنچه میتواند بر بورس تاثیر بگذارد نرخ سود سپرده بانکی است که تغییر چندانی نکرده است.
همتی افزود: سیاست بانک مرکزی هدایت نرخ بهره بین بانکی به سمت نرخ میانگین کریدور در نظر گرفته شده است (۱۴ تا ۲۲ درصد) و با توجه به به اجرایی سیاست عملیات بازار باز مصمم هستیم که نرخ بین بانکی را در میانگین کریدور بیاوریم.
رییس کل بانک مرکزی با بیان اینکه پیش بینی تورم هدف (۲۲ درصد) بر اساس پیشفرضهایی همانند ارز نیمایی ۱۷ هزار تومان بود، اما نوسانات ارزی مانع از آن شد، تاکید کرد: بانک مرکزی نگران رشد نقدینگی است و تمام تلاش من در این مدت این بود که با وجود تمام فشارها و موانع، رشد نقدینگی منطقی باشد و تورمی که در حال حاضر شکل گرفته بیشتر ناشی از شوک ارزی و انتظارات است.
همتی ادامه داد: بانک مرکزی و شبکه بانکی طی سال جاری، ۱۲ هزار میلیارد تومان برای قانون اشتغال روستایی، ۲۱ هزار میلیارد تومان بابت مسکن روستایی و ۸۵ هزار میلیارد تومان برای بنگاههای کوچک و متوسط اختصاص داده اند.
وی افزود: همچنین در سال جاری ۷۷۰ هزار فقره وام ازدواج به مبلغ ۳۷ هزار میلیارد تومان توسط شبکه بانکی پرداخت شده است و اگر مبلغ وام ازدواج افزایش یابد، قدرت پرداخت بانکها کاهش مییابد چرا که باید از منابع قرضالحسنه پرداخت کنند. نکته دوم این است که مبلغ اقساط تسهیلات زیاد میشود و تضامین درخواستی بانکها نیز تغییر می کنند که ممکن است منجر به سخت گیری شود. بنابراین منابع و مصارف تسهیلات پرداختی باید متوازن باشد.
رییس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه برای موضوع تملیک واحدهای تولیدی توسط بانکها، کمیته ای متشکل از معاونان بانک مرکزی و دادستانی و بانکها تشکیل شده که مقر شده موارد واحدهای تولیدی بررسی شوند تصریح کرد: بانکها واحد تولیدی فعال را تملیک نمیکنند و واحدهایی که توسط بانک ها تملیک شده اند غالبا متروکه بوده اند.
همتی با اشاره به انجام پروژه ادغام ۵ بانک نیروهای مسلح در بانک سپه گفت: ادغام این بانکها تدبیر مقام معظم رهبری بود و کار بزرگ و ارزشمندی بود که پس از دو سال و نیم تلاش حوزه نظارت بانک مرکزی و بانک سپه و نیروهای مسلح با کمترین حواشی به سرانجام رسید.
رییس کل بانک مرکزی خاطرنشان کرد: تورم کنونی ناشی از نرخ سود بانکی نیست؛ بلکه ناشی از شوک ارز و انتظارات تورمی است. لذا فعلا تصمیمی درباره تغییر نرخ سود سپرده بانکی نداریم.