محمود محمدی فشارکی، مدیر مجتمع فولاد سبا، در مصاحبه با خبرنگار فولاد در تشریح دستاوردهای این مجتمع با بیان مطلب فوق افزود: در سال گذشته سه محصول جدید به سبد محصولات فولاد سبا افزوده شد و توانستیم بعضی از این محصولات جدید را به مرحله تجاریسازی برسانیم.
وی ادامه داد: برای افزایش تابآوری شرکت در مقابل محدودیتهای شدید انرژی که نیمه اول سال گذشته در حوزه برق و نیمه دوم سال در زمینه گاز داشتیم، خوشبختانه توانستیم بخشی از این محدودیتها را با ذخیرهسازی مواد اولیه جبران کنیم.
سودآوری فولاد سبا
بنابر اظهارات محمدی فشارکی، در سال ۱۴۰۲ برای اولین بار بیش از یکمیلیون تن از محصولات تولیدشده در فولاد سبا که ۷۰ درصد حجم تولید سالانه را شامل میشود، مربوط به ضخامتهای پایین یعنی ۲٫۵، ۲، ۱٫۸ و ۱٫۵ میلیمتر بود. این محصولات ارزشافزوده بیشتری نسبت به ورقهای با ضخامتهای بالا دارد. ضمن اینکه سودآوری شرکت نیز نسبت به سال ۱۴۰۱ تقریباً دو برابر شده است. دستاوردی که نشان میدهد این مجتمع یکی از بخشهای سودآور هلدینگ فولاد مبارکه است.
مجتمع فولاد سبا در سهماهه آخر سال ۱۴۰۲ از لیست صنایع آلاینده خارج شد
با توجه به فاصله بسیار نزدیک فولاد سبا با منطقه پیرامونی، در حوزه محیطزیست هم سه پروژه غبارگیر در مجتمع تعریف و عملیاتی شده است که محیطزیست منطقه و محیطزیست استان نیز از نزدیک از روند پیشرفت این پروژهها بازدید کردهاند. نکته حائز اهمیت این است که خوشبختانه مجتمع فولاد سبا در سهماهه آخر سال ۱۴۰۲ از فهرست صنایع آلاینده خارج شد.
همچنین همزمان با اجرای این پروژهها، یک تفاهمنامه با محیطزیست استان نوشته شد که مسائل مربوط به طرح جامع محیطزیست مجتمع فولاد سبا در آینده بر اساس همین تفاهمنامه پیگیری میشود.
تولید فولادهای الکتریکی NGO در دستور کار
در سال ۱۴۰۳ با توجه به شعار سال در راستای جهش تولید، بر اساس اهداف تعریفشده، سعی میکنیم با انجام تمهیدات اتخاذشده در مسیر افزایش تولید کمّی و کیفی محصولات سبا و همچنین توسعه این محصولات گام برداریم تا بتوانیم بخشی از نیاز کشور را در حوزه محصولات خاص پوشش دهیم. ازجمله پروژههای در دست اجرا تولید فولادهای الکتریکی NGO است که در حال حاضر از خارج از کشور تأمین میشود و در تلاشیم که بتوانیم کلاف گرم آن را در فولاد سبا تولید کنیم تا انشاءالله یکی از واحدهای نورد سرد این کلاف گرم را به ضخامت موردنیاز صنعت ترانسسازی و موتورهای الکتریکی برساند و بخشی از نیاز کشور از این طریق تأمین گردد.
کاهش مصرف آب در فولاد سبا
در سال ۱۴۰۲ برای کاهش مصرف آب نیز پروژههای متعددی تعریف و اجرا شد که با این اقدامات رکورد جدید ۲ مترمکعب بر تن تولید به ثبت رسید. میزان مصرف قبلی تقریباً ۲٫۲ بوده است.
کاهش هزینهها یکی دیگر از برنامههای فولاد سبا در سال گذشته بود. به همین منظور جلسات متعددی برای پیشگیری از انحراف در برنامه در سطح ناحیه و مراکز هزینه انجام گرفت و اقدامات اصلاحی و موارد مهم هزینهای بررسی گردید. مهمترین این موارد عبارتاند از: تغییر ترکیب شارژ (استفاده از حداقل قراضه خریداری) که منجر به ایجاد ارزشافزوده بیشتر شد؛ کنترل کلافهای تولیدی و ردیابی اطلاعات واقعی که منجر به صحت اطلاعات شد؛ انجام اقدامات اصلاحی و بااهمیت هزینهای نظیر مصارف انرژی (برق و گاز) و ضایعات؛ بررسی تولید محصولات با ارزشافزوده بیشتر و کاهش خریدهای اضطراری ناحیه و… .
کمترین قیمت تمامشده مربوط به اردیبهشتماه و بیشترین قیمت تمامشده در دی و بهمن به علت محدودیت گاز بوده و هزینههای مستقیمی نظیر کاهش بازدهی وزنی کورههای قوس و خرید آهن اسفنجی و افت کیفیت آن به شرکت تحمیل شده است.
دستاوردهای این مجتمع با اتکا بر توان و مهارت دانشی کارکنان فولاد سبا حاصل شد که از ایشان و همچنین از حمایتهای مدیرعامل، معاونان و مدیران قسمتهای مختلف فولاد مبارکه قدردانی میکنم.
در همین زمینه برخی از مدیران و رؤسای فولاد سبا نیز در تشریح دستاوردهای سال ۱۴۰۲ فولاد سبا اظهاراتی داشتند که بخشهایی از سخنان ایشان را در ادامه مطلب میخوانید.
بهمن خلیلی، مدیریت عملیات مجتمع فولاد سبا:
در طول سال ۱۴۰۲ حدود ۱۱۰ هزار تن تولید را به دلیل محدودیتهای انرژی شامل برق و گاز طبیعی از دست دادیم. به همین دلیل در بعضی از ماهها برنامهریزی باید به نحوی انجام میشد که افت تولید ناشی از این محدودیتها در ماههای دیگر جبران گردد و این موضوع با تلاش و همت کارکنان و پیمانکاران پرتلاش سبا محقق شد.
در ماههایی که با محدودیت مواجه بودیم، برنامهریزیها به نحوی انجام شد که تولید با حداقل تأثیر ناشی از محدودیتها مواجه شود. درعینحال ذخیرهسازی مواد اولیه در ماههای اولیه سال، کاهش زمان تأخیرها و هماهنگی بین خطوط پیوسته تولید، کاهش ضایعات ریختهگری و نورد گرم، تغییر در رویهها و افزایش کیفیت انجام تعمیرات برنامهریزیشده هفتگی و تلاش مثالزدنی کارکنان و پیمانکاران از دلایل این موفقیت است.
آرش حاجیپور، رئیس برنامهریزی و کنترل روشهای تولید مجتمع فولاد سبا:
با توجه به شعار سال ۱۴۰۲ (مهار تورم و رشد تولید) استراتژی مجتمع فولاد سبا تولید گریدهای خاص و ابعاد موردنیاز بازار بود و در این زمینه تلاش بسیاری شد که میکس تولیدی با این استراتژی برنامهریزی گردد.
بهمنظور پاسخگویی به نیاز بازار و مشتریان، در سال ۱۴۰۲ حدود ۷۰ درصد کلاف گرم تولیدی کلاف با ضخامت پایین از قبیل ۲٫۵ میلیمتر و کمتر از آن بود که مورد استقبال مشتریان واقع شد.
در سال ۱۴۰۲ استراتژی توسعه سبد محصولات سبا و تمرکز بر روی گریدهای با ارزشافزوده بالا ازجمله فولادهای الکتریکی، زنگنزن و ورقهای گرم پراستحکام خودرو دنبال شد. با توجه به استراتژی مجتمع فولاد سبا مبنی بر تولید محصولات استراتژیکی نظیر ۳۴CrM04 مورد استفاده در مخازن که تولید آنها تا کنون در کشور امکانپذیر نبوده و یا به علت مشکلات تولیدی (کیفی و یا ضخامت موردنیاز مصرفکننده) با چالشهای جدی مواجه بوده در سال ۱۴۰۲ برای اولین بار در کشور تولید شد. همچنین گریدهای کربن بالای CK22 و CK22 و CK45 نیز در مجتمع فولاد سبا تولید شدند. نکته حائز اهمیت این است که با توجه به قابلیتهای این مجتمع و همچنین نیاز بازار ضخامتهای ۱٫۸ میلیمتر نیز در فولاد سبا طی سال گذشته تولید شد.
جمشید عبدزاده، رئیس کنترل کیفی مجتمع فولاد سبا:
در خصوص روند روبهرشد کیفیت محصولات سبا باید گفت در سال ۱۴۰۲ شاخصهای کیفی تولیدات در مجتمع فولاد سبا با بهبودهای محسوس به شرح ذیل همراه بوده است:
۱-شاخص کیفی متالیزاسیون با رشد ۲٫۵ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۱ از عدد ۹۱٫۶۳ به ۹۳٫۹۲ درصد ارتقا یافت؛
۲-شاخص کیفی ذوب مطابق با کارت با رشد ۶٫۹ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۱ از عدد ۸۴٫۰۰ به ۸۹٫۷۸ درصد ارتقا یافت؛
۳-شاخص کیفی کلاف مطابق سفارش با رشد ۰٫۲۸ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۱ از عدد ۹۶٫۹۹ به ۹۷٫۲۶ درصد ارتقا یافت.
سید محمدرضا انگشتر ساز اصفهانی، رئیس بهداشت حرفهای، ایمنی و محیطزیست فولاد سبا:
امروزه یکی از نمادهای توسعهیافتگی و بلوغ فرهنگی میزان توجه به مقوله محیطزیست است. مجتمع فولاد سبا نیز همراستا با شرکت فولاد مبارکه بهعنوان صنعت پیشرو و ارزشآفرین، با آگاهی از مسئولیتهای اجتماعی در حوزه محیطزیست، ضمن رعایت الزامات زیستمحیطی، همواره سعی نموده است تا با اجرای سیستمهای نوین در طرحهای توسعهای منطقه و مدیریت فضای سبز، حفاظت از منابع آبی و خاکی و مدیریت مصرف انرژی و از همه مهمتر با اجرای پروژههای بهبود زیستمحیطی و انجام اقدامات متعدد در جهت کاهش آلایندههای هوا، آب و خاک، در مسیر حراست و حفاظت از محیطزیست حرکت کند. در این راستا در سال ۱۴۰۲ با پیگیری و مشارکت همه ارکان سازمان، برنامه جامع اقدامات محیطزیست مجتمع فولاد سبا تدوین گردید. در این برنامه علاوه بر کنترل ورودیها و خروجیهای زیستمحیطی بیش از ۲۰ پروژه بهبود و عمرانی در زمینه محیطزیست تعریف گردید که اهم آن عبارتاند از: اجرای غبارگیرهای خشک و مرطوب در واحدهای مختلف، سیستم پایش آنلاین هوای محیطی، تعویض باندل های واحد احیا مستقیم و … .
با آغاز پروژههای مذکور و اتمام بخشی از آنها در سال ۱۴۰۲ ضمن تعاملات مستمر با اداره محیطزیست شهرستان لنجان و اداره کل حفاظت محیطزیست استان اصفهان نهایتاً در اسفندماه ۱۴۰۲ مجتمع فولاد سبا از فهرست صنایع آلاینده خارج شد.
در حوزه ایمنی کارکنان و ارتقای ایمنی شرایط محیط کار اقدامات مؤثری به شرح زیر انجام شد:
آغاز پروژه مدیریت ایمنی فرایند با اجرای شناسایی خطرات به روش HAZOP، HAZID و BOW-TIE در واحدهای تولیدی؛ رفع صددرصدی تعداد ۵۰۷ مورد مغایرتهای ایمنی ثبتشده در سیستم اصلاح مغایرتهای ایمنی؛ مشارکت کارکنان در شناسایی خطرات و شبهحوادث با ثبت بیش از ۸۵۰۰ مورد کارت سبز و اجرای ۹۹ درصد آن؛ انجام بیش از ۶۰۰۰ نفر ساعت آموزشهای ایمنی و بهداشتی برای کارکنان؛ اجرای ۱۱۷ مورد مانورهای آمادگی و واکنش در شرایط اضطراری؛ انجام ۱۸۵ مورد تشویق و ۱۱۲ مورد تذکر مرتبط با ایمنی برای کارکنان مجتمع و پیمانکاران؛ نظارت مستمر و مدیریت ایمنی واحدها و پیمانکاران با ارزیابی ایمنی ماهانه که در این ارزیابیها امتیاز ایمنی مجتمع فولاد سبا ۹۴ بوده است. ضمن اینکه در شاخص شدت حوادث (SR) کاهش ۰۱/۰ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۱ را شاهد بودیم.
علی خاکی ،رئیس اداری و خدمات مجتمع فولاد سبا:
با توجه به نیاز خطوط تولید شرکت به کارکنان کارآمد، فرایند استخدام ۵۷ نفر از کارکنان جدیدالاستخدام این شرکت در سال ۱۴۰۲ به پایان رسید. پس از اتمام دورههای آموزشی، کلیه نفرات بر اساس نیازسنجی انجامشده در واحدهای موردنظر مشغول به خدمت میگردند.
از دیگر فعالیتهای مهم واحد اداری و خدمات، فروش و بارگیری، حمل و ارسال ۵۰۰ هزار تن سرباره، بارگیری و حمل ۳۰۰ هزار تن خاک، بارگیری و حمل ۴۸ هزار تن نخاله ساختمانی و جمعآوری حمل و ارسال ۲۰۰ تن ورقهای ضایعاتی است.
از دیگر اقداماتی که در جهت کمک به بهینهسازی محیطزیست صورت گرفت میتوان به کاشت ۱۲ هزار اصله درخت و افزایش مساحت پهنه فضای سبز به میزان ۱۰ هکتار اشاره کرد.