وزیر نیرو اظهار داشت: اجلاس شورای حکام مدیریت آب شهری امکان سواستفاده از خشکسالی را از کشورهای مداخله جو سلب میکند
به گزارش تجارت آوا و به نقل از ایلنا، رضا اردکانیان بعد از اجلاس شورای حکام مرکز منطقهای مدیریت آب شهری که به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد در جمع خبرنگاران گفت: اوایل دهه ۸۰ شمسی با تصویب مجمع عمومی یونسکو که رای همه کشورها را داشت مرکز منطقهای مدیریت آب شهری در تهران تاسیس و از کشورهای منطقه همسایه، هم اقلیم و سازمانهای بینالمللی علاقمند به حل مسایل آب دعوت کردیم به عضویت شورای حکام در آیند.
وی افزود: پروژههای خوبی در این زمینه اجرا شد البته مدتی نیز فعالیت مرکز کم شد اما مجددا با پیگیریهای انجام شده از ۲ سال پیش به وضعیت فعال قبل بازگشت و سال گذشته شورای حکام مرکز در سطح بالا تشکیل شد. امسال قرار بود در شهر دوشنبه تشکیل شود که به دلیل شیوع کرونا این امکان فراهم نشد و جلسه به صورت ویدئو کنفرانس انجام شد. با توجه به مسایل دبیرخانه و مرکز برگزاری تصمیم بر این شد که اجلاس در تهران برگزار شود که امروز با حضور ۵۳ نفر از شرکت کنندگان از ۱۰ سازمان بین المللی و ۱۶ کشور برگزار شد.
وزیر نیرو خاطرنشان کرد: ۹ کشور در سطح وزیر که عمدتا از کشورهای همسایه مثل عراق، سوریه، آذربایجان، تاجیکستان، افعانستان، قطر و… بودهاند تعدادی از کشورها مثل عمان، ترکیه و ارمنستان در سطح معاونین از کشورهای آلمان و سوییس نیز مدیران میانی در قالب سازمان های تخصصی حضور داشتند. سازمان خواربار جهانی، یونسکو، هواشناسی، بانک توسعه اسلامی، سازمان همکاری اقتصادی و اکو برنامه همکاری جهانی آب از کشورهای دور و نزدیک نیز از جمله سازمانهای شرکت کننده بوده است.
وی یادآور شد: علیرغم محدودیتهای کرونا این امکان فراهم شد که بسیاری از علاقمندان به راحتی مشارکت کنند. قبلا در برخی از اجلاسها مشکلاتی نظیر رفت و آمد، صدور ویزا، هزینه های سفر محدودیتهای تحمیل میکرد که برخی علاقمندان از حضور در اجلاس محروم میشدند اما اکنون شرایط برای تمامی آنها مهیا بوده است.
اردکانیان با بیان اینکه امروز جلسه دو جانبهای نیز با وزراء تاجیکستان و سوریه خواهم داشت گفت: در جلسه امروز شورای حکام گزارش پروژههای سالهای قبل ارایه شد که از جمله آنها دو پروژه که مطابق برنامه به نتیجه رسیده بودند یکی مربوط به ارتقاء آگاهی عمومی در زمینه تغییر اقلیم و دیگری کارگاه آموزشی در موضوع تغییر اقلیم درعمان بوده است.
وی ادامه داد: پروژه ها دیگر نیز تا پایان سال ۲۰۲۱ انجام میشود که وضعیت بهبود کیفیت منابع آب از جمله این پروژههاست از ایران آبفای کشور و از کشور آلمان مرکز تغییر اقلیم همکاری خواهند داشت. پروژه دیگر فعال سازی استارتاپهاست که با مشارکت مهندسی مالی سوییس اجرا خواهد شد همچنین مدیریت منابع آب به صورت وبینار و کارگاه برگزار خواهد شد.
وزیر نیرو ادامه داد: در زمینه پایش خشکسالی منطقهای نیز کشور ترکیه و سازمان جهانی هواشناسی علاقمند به فعالیت بوده است. ارتقاء امنیت آب شهری و آموزش آن توسط سازمان زیر مجموع سازمان ملل و اکو و همچنین شرکت آبفای ایران برگزار می شود.
کشور ارمنستان نیز که اخیرا به این مرکز اضافه شده پروژه های افزایش راندمان و ایجاد تصفیه خانه آب را پیشنهاد داده است.
وی در ادامه گفت: شورای حکام در عین حال که پروژه هایی در جهت حل و فصل خواست آبفای شهری کشورهای عضو دارد اهمیت آن کسری است که گستره آن به مرکزیت تهران بر سر کشورهای منطقه در موضوع آب است.
وی ادامه داد: ما تصمیم گرفتیم در یکی از کشورهای منطقه که احتمالا قطر خواهد بود یک مرکز در ارتباط با آبهای غیر متعارف مثل آب های شور استفاده از پساب آغاز به کار کند که دانش موجود در این زمینه یکجا متمرکز شده و در اختیار اعضاء قرار گیرد که قطعا هزینه تمام شده برای دسترسی به این آبها کم خواهد شد و برای ایران که منابع آب های آزاد دسترسی دارد کمک خوبی خواهد بود.
مقام وزارت نیرو همچنین این گردهمایی جهت مذاکرات دو جانبه برای جلوگیری از بروز اختلاف و تنازع در حوزه آب عنوان کرد.
وی ادامه داد: ما با همه کشورهای همسایه مرز آبی مشترک داریم که این اجلاس چه در ارتباط با همکاریهای دوجانبه و چه مرکز منطقهای مدیریت آب شهری فرصتی برای مذاکرات و همکاری و تبادل دانش و همچنین کاهش زمینه بروز اختلافات خواهد بود. ضمن اینکه شرایطی فراهم می شود که به دیگرانی که از راه دور قصد مداخله و استفاده از شرایط خشکسالی برای بروز مشکلات منطقه ای را دارند فرصت نخواهیم داد.