به گزارش روز دوشنبه روابط عمومی دانشگاه یزد، عباس اکبرزاده در هشتادمین نشست کانون تفکر آب این واحد دانشگاهی که با موضوع « بازچرخانی آب و استفاده از آبهای خاکستری» به صورت مجازی برگزار شد. افزود: این میزان تولید آب خاکستری قابل توجه است که باید در راهبرد کلان تامین آب کشور جایگاه ویژهای داشته باشد.
رییس مجتمع عالی آموزشی و پژوهشی تهران گفت: مهمترین مزیت استفاده از آب خاکستری در واحدهای مسکونی کاهش میزان برداشت آب از رودخانهها و سفره آب های زیرزمینی است.
وی در این نشست در گزارشی با عنوان « بازچرخانی و استفاده مجدد از آب خاکستری در محیطهای شهری» مبانی و ضرورتها، قوانین و مقررات موجود، مسایل فنی و اقتصادی، وضعیت موجود جهان و راهکارها و پیشنهادها را بیان کرد.
اکبر زاده اضافه کرد: کاهش مصرف انرژی و آلودگیهای شیمیایی ناشی از فرآیند تصفیه، کاهش نیاز به احداث تصفیهخانههای متمرکز و شبکههای جمع آوری فاضلاب، کاهش نیاز به استفاده از سپیتیک تانکها، شارژ آب های زیرزمینی و احیای مواد مغذی از دیگر پیامدهای مثبت در این زمینه است.
رییس مجتمع عالی آموزشی و پژوهشی تهران ، نمکزدایی و بازچرخانی آب را در توسعه آینده کشور موثر دانست و خواستار پیگیری ویژه وزارت نیرو در این ۲ حوزه شد.
به گفته عضو هیات علمی موسسه تحقیقات آب وزارت نیرو ، مدیریت و سازماندهی ۹۰ درصد سهمیه مصرف آب در بخش کشاورزی به عنوان بزرگترین مصرف کننده آب تولیدی نیز حایز اهمیت است.
کمک از افراد دخیل در بازچرخانی آب
وی با برشماری نقایص قوانین بازچرخانی و استفاده از آبهای خاکستری ، اظهار کرد: ارتقای بهره وری از آب، محور اصلی توسعه است و هزینه تولید آب شرب بهداشتی حدود سه برابر هزینهای است که از مشترکان دریافت میشود.
اکبرزاده ادامه داد: باید آییننامهها، قوانین و استانداردهایی برای این بخش در نظرگرفته شود که این امر مستلزم همافزایی متخصصان برای بررسی تمام جنبههای آن است.
وی راهکارهای پیشنهادی در مورد بازچرخانی و استفاده ار آبهای خاکستری را انعقاد تفاهمنامه با سازمان نظام مهندسی ساختمان برای پیادهسازی طرحهای بازچرخانی و استفاده از آب خاکستری در ساختمانها و تدوین دستورعملهای اجرایی و پیادهسازی طرحهایی برای اجرا در اداره ها و سازمانهای دارای فضای سبز گسترده برشمرد.
اکبرزاده گفت: بررسی امکان استفاده از یک درصد بودجههای عمرانی در جهت تامین اعتبار لازم در قالب ردیفهای اعتبار مدیریت سبز و ارایه تسهیلات کم بهره بانکی میتواند کمک موثری در این راستا قلمداد شود.
رییس مجتمع عالی آموزشی و پژوهشی تهران مناسب سازی ساختمانها را برای بازچرخانی آب خاکستری ضروری دانست و چالشهای این حوزه و استفاده از آن را شامل ذخیره سازی، تصفیه و مدیریت پسماندهای آن و کاهش مقدار بار هیدرولیکی فاضلاب توصیف کرد.
اکبرزاده اظهار کرد: توسعه تولید محصولات گلخانهای با استفاده از پساب و بازچرخانی آب خاکستری مناسب و بهداشتی جزو اولویتهای کشور است که میتوان با ایجاد مقدمات حقوقی و انعقاد تفاهمنامههایی با تصفیهخانه پسابهای تکمیلی اقدام کرد.
وی شرایط اقتصادی فعلی را مناسب برای ایجاد سیستم جدید بازچرخانی آب ندانست و پیشنهاد کرد: این کار از طریق برگزاری جلسات تخصصی آغاز و به سمت تدوین استانداردها و الزام ساخت مسکن هدایت شود و در ابتدا ساختمانهای بزرگ و مجتمعهای مسکونی مکلف به استفاده شوند و به عنوان نمونه(پایلوت) این سامانه در ساختمانهای دولتی مورد استفاده قرار بگیرد.
به گفته اکبرزاده، آبادان تنها شهری است که قبل از انقلاب سیستم دوگانه تصفیه و بازچرخانی آب داشت و بعد از آن تاکنون به صورت سیستماتیک چنین سیستمی را در کشور نداریم .
وی افزود: براساس مطالعات صورت گرفته با توجه به هزینه زیرساختها احداث سیستم دوگانه در شهرها قابل دفاع نیست.