به گزارش تجارت آوا به نقل از بانک مسکن-هیبنا، در سال گذشته رویدادهای مختلفی فضای متغیرهای کلان را تحت تاثیر قرار می داد. در این گزارش به بررسی مهمترین رویدادها در یکسال اخیر می پردازیم.
رشد اقتصادی: آمارهای بانک مرکزی نشان می دهد که رشد اقتصادی در فصل پاییز و تابستان سال جاری مثبت شده است. در نتیجه رشد اقتصادی پس از ثبت آمار منفی در زمستان سال قبل و بهار سال جاری دوباره در فاز مثبت قرار گرفته است. با توجه تحولات مثبت در فصل آخر سال جاری، این موضوع می تواند تایید کند که شرایط خروج از رکود در زمستان سال جاری نیز تداوم خواهد یافت. بازگشت به رشد مثبت، در سال کرونا یکی از خبرهای خوب فضای اقتصاد کلان است.
تورم: نرخ تورم هنوز در سطح بسیار بالایی است، با این که هدف گذاری تورم در سطح نرخ ۲۲ درصد است، آمارها نشان می دهد که نرخ تورم متوسط تا پایان سال به سطح ۳۶ درصد خواهد رسید و فاصله معنی داری با تحقق نرخ هدف دارد. به نظر می رسد که در سال آینده مسیر تورم کمی تغییر کند و از سطح آن کاسته شود، اما به نظر نمی رسد که هنوز اقتصاد ایران ظرفیت نرخ تورم تک رقمی و پایدار را داشته باشد.
نرخ ارز: بخواهیم یا نخواهیم، نرخ ارز یک معیار در فضای اقتصاد کلان است و تغییرات آن در کوتاه مدت می تواند فضای اقتصاد کلان را تحت تاثیر قرار دهد. هنوز بسیاری از فعالان بازار، قیمت های خود را بر اساس نرخ دلار روز تعیین می کنند. نرخ دلار از ابتدای سال جاری در سطح ۱۶ هزار تومان قرار داشت، حتی به بالای ۳۰ هزار تومان نیز رسید، اما با کاهش ریسک و تنش های سیاسی، این نرخ در پایان سال جاری به کمتر از ۲۵ هزار تومان رسیده است. سیاستگذار در نظر دارد که با آزادسازی دلارهای بلوکه شده، نرخ دلار را در سال آینده در سطح معقولی کنترل کند، اما نرخ دلار تحت تاثیر فضای تحریم ها قرار گرفته است.
نرخ سود بانکی: در سال جاری رخداد قابل توجهی در نرخ سود سپرده ها صورت نگرفته، البته نرخ سود برای سرمایه گذاری بیشتر از یک سال تعریف شد، اما تصمیمات بانک مرکزی برای نرخ سود مطابق روند سال های قبل بود. در بازار بین بانکی نیز بانک مرکزی نرخ سود را در سطح ۲۲ درصد تعیین کرده است و با انجام عملیات بازار باز سعی می کند که این نرخ را در کریدور مشخص نگه دارد. خرید و فروش اوراق دولتی در بانک ها یکی از نکات امیدوار کننده برای کنترل نرخ سود در سال جاری است.
نرخ رشد نقدینگی: یکی از مهمترین متغیرهای پولی کشور ما نرخ رشد نقدینگی است. آخرین آمارها نشان می دهد که نرخ رشد نقدینگی در بهمن ماه سال جاری به ۳۹٫۱ درصد رسیده که بیشترین سطح در ۶ سال اخیر محسوب می شود. کارشناسان تاکید می کنند که در بلندمدت رابطه مستقیمی میان تورم و رشد نقدینگی وجود دارد و برای کنترل تورم نیاز است که رشد نقدینگی کنترل شود.