به گزارش تجارت آوا به نقل از پایگاه خبری تحلیلی خطوط، چهارمین میزگرد مسکن اقتصادی با حضور کامران غضنفری، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی- خشایار باقرپور، مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای عمرانی شهر تهران- داوود بیگینژاد، نایب رئیس اول اتحادیه املاک شهر تهران- حمیدرضا ناصری رئیس هیات مدیره تعاونی مسکن خادمین انصار المهدی (عج) برگزار شد.
جزئیات این گفتگو را در ادامه میتوانید بخوانید همچنین در این قسمت جزئیات میزگردهای قبلی در پیش روی شما مخاطبان قرار میگیرد.
خطوط: آقای باقرپور یک توضیحی در خصوص ساخت مسکنهای اقتصادی بفرمایید؟
بحث مسکن اقتصادی هم کیفیت را حفظ میکند هم ارتقا میبخشد. خرید متراژهای مسکن مهر و نهضت ملی واقعا برای یک زوج سنگین است، جوانان در یک شرایط فکری قرار دارند که هر دو فعالیت شغلی دارند و مسکن برای آنها بیشتر ساختار سرپناهی دارد پس باید درکی از نیازهای واقعی آنها داشته باشیم، باید مسکن را به شرایط اقتصادی جامعه نزدیک کنیم نه آنکه جامعه را نزدیک به مسکن کنیم چرا که اصلا چنین چیزی میسر نیست.
خشایار باقرپور، مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای عمرانی شهر تهران: بحث سیاستهای جمعیتی کشور یک مقوله بسیار مهمی است؛ در کشور ما بحران جمعیت شتاب بسیار بیشتری نسبت به سایر کشورها دارد و طبق پیشبینیها روند آهنگ کند رشد جمعیت تا ۱۰سال آینده کاملا متوقف میشود و پس از آن با سیر منفی در رشد جمعیت روبهرو خواهیم بود و تا ۵۰سال آینده جمعیت کشور نصف جمعیت حال خواهد شد. وقتی بحث مشوقهای فرزندآوری مطرح میشود، باید در این خصوص بگویم رکن مقدم این پدیده، ازدواج است، در شرایطی که میانگین سن ازدواج و فرزندآوری به شدت افزایش یافته است پس باید شرایط ازدواج را تسهیل کنیم. بیش از ۳سال از قانون جهش تولید مسکن میگذرد اما هنوز به اهداف کمی در نهضت ملی مسکن دست نیافتهایم. بحث مسکن اقتصادی هم کیفیت را حفظ میکند هم ارتقا میبخشد. خرید متراژهای مسکن مهر و نهضت ملی واقعا برای یک زوج سنگین است، جوانان در یک شرایط فکری قرار دارند که هر دو فعالیت شغلی دارند و مسکن برای آنها بیشتر ساختار سرپناهی دارد پس باید درکی از نیازهای واقعی آنها داشته باشیم، باید مسکن را به شرایط اقتصادی جامعه نزدیک کنیم نه آنکه جامعه را نزدیک به مسکن کنیم چرا که اصلا چنین چیزی میسر نیست. جامعه از لحاظ معاملات ملکی پیش به سوی مسکنهای کوچک متراژ است اما محصولی نداریم که پاسخگوی تقاضای بازار باشد.
خطوط: آقای غضنفری طبق اصل ۳۱ قانون اساسی دولت باید مسکن را براساس نیاز جامعه تامین کند اما جوانان نمیتوانند ازدواج کنند چون سرپناهی با قیمت مناسب وجود ندارد حالا طرح مسکن اقتصادی میتواند بخشی از نیاز مردم جامعه را تامین کند؛ نظر شما در این باره چیست؟
کامران غضنفری، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی: اگر قوانین برای تسهیل ازدواج و فرزندآوری اجرا شود بسیاری از مشکلات خواهد شد. متاسفانه برخی از مسئولین و متولیان امر اعتقادی به اجرای این سیاستها ندارند. یکی از مشکلات این است که وزارت راه و شهرسازی شهرها و روستاها را قفل کرده است و اجازه نمیدهد خارج از محدوده آن شهر و روستا توسعه پیدا کند اینگونه با کمبود فضا و ساخت و ساز مواجه هستیم به همین جهت یکی از مصوبات مجلس یازدهم این بود که حدود ۳۳۰هزار هکتار به اراضی شهری در کل کشور اضافه شود اما این مصوبه هنوز اجرایی نشده است و گزارشی که وزیر راه، خانم مالواجرد در این خصوص ارائه کردند رقمی حدود ۴هزار هکتار گفتند! ۴هزار کجا و ۳۳۰هزارهکتار کجا؟! بیشتر به نظر میآید این موضوع را شوخی گرفتند، انتقادی هم که دیگر نمایندگان نسبت به ایشان دارند این است که خانم مالواجرد اعتقادی به این موضوع ندارد شاید بگویند موافق هستیم اما در عمل شاهد اجرایی آن نیستیم؛ بهانه این است که زیرساختها فراهم نیست. مطلب دیگر اینکه به جای آنکه دنبال آپارتمانسازی یا آپارتماننشینی رویم که خیلی با فرهنگ کشور سازگار نیست و ناشی از فرهنگ غربی است چرا سنتی قدیم کشور خودمان را یعنی داشتن خانه مستقل و ویلایی را دنبال نکنیم؟ دوستانی که دغدغه دارند مسئولین را تشویق کنند تا زمینهای مصوب شده را به زوجهای جوان واگذار کنند. هیچ کدام از پروژههایی که انبوهسازان بر عهده گرفتند در کوتاه مدت جوابگو نبوده است یعنی یک ساخت و ساز ۵سال زمان میبرد در صورتی که اگر زمین به فرد ارائه شود حداکثر دوسال در خانه خود ساکن شدهاند.
میزگرد اول:۳۰ میلیون واحد متعلق به ۲۰ میلیون خانوار!/ تیزمغز: سرانه مورد نیاز ۷۰متر است پس کاری نکنیم فضا مشکل ساز شود/ باقرپور: مردم صلاح خود را بهتر از هر شخصی میدانند
خطوط: وقتی درآمدی ندارند چطوری بسازند؟
غضنفری: همان وامی که به انبوهساز میدهند را به فرد واگذار کنند سپس با قرضهای دیگر میتواند واحد را بسازد. نسلهای گذشته مگر چگونه صاحب ملک شدهاند؛ به همین شیوه بوده است. کوچکسازی با فرهنگ ایرانی نمیسازد؛ واحد ۲۵ یا ۳۰متری یعنی چه؟ از نگاه بنده ۲۵متر یعنی یک اتاق خواب، آشپزخانه، دستشویی و حمام.
خطوط: بسیاری از چیزها بوده که با فرهنگ کشور سازگار نبوده اما طی مرور جا افتاده است. مثلا قبلا چیزی به نام نامزدی نبوده است اما اکنون یک دختر و پسر به دلیل عدم تهیه جهیزیه و مسکن شاید ۵سال هم نامزد باشند.
غضنفری: فرزندان بنده اینگونه نبودند طی یک سال تشکیل زندگی دادند و در منزل استیجاری هم شروع کردند.
خطوط: خداحفظشان کند؛ مثلا در فرهنگ ما کار کردن زنها معنا نداشته است اما هم اکنون زنان پا به پای مردان کار میکنند.
غضنفری: خیر؛ قبلا هم زنان کار میکردند اما به معنی مفهوم کاری امروز همانند کار کردن زنان در اداره جات نبوده است.
باقرپور: آقای غضنفری فرمودید فرزندانتان بسیار سریع تشکیل زندگی دادهاند؛ دقیقا چندسال گذشته؟
غضنفری: فکرکنم آخرین فرزندم ۵ الی ۶ سال گذشته تشکیل زندگی داد.
باقرپور: خدا حفظشان کند؛ حالا خاطرتان است خانهای که اجاره کرده بودند چند متر بود و چه مقدار هزینه برای آن پرداخت کردند؟
غضنفری: فکر کنم واحد ۸۰متری
باقرپور: سال بعد توانست تمدید کند؟ مالک چند درصد هزینه اجاره را افزایش داد؟
غضنفری: درحد ۱۰ الی ۲۰درصد
باقرپور: پس شما یک مالک فضایی داشتهاید
غضنفری: خوش انصاف بوده نه فضایی
باقرپور: هم اکنون نایب رئیس اتحادیه املاک اینجاست و طبق گزارشات ایشان همان ۵سال گذشتهای که شما میفرمایید مالک حداقل ۶۰درصد هزینه اجاره بها یا ودیعه را افزایش داده است اما اگر فرزند شما کارمند دولت بوده است نهایتا دولت حقوقش را ۲۰درصد اضافه کرده است حالا این فاصله ۴۰درصدی چه میشد؟ تصور کنید فرزند خودتان فرزند ملت است. همان فرزند شما در سال دوم دیگر توان نداشت و خانه ۸۰متری را به ۵۰متری تبدیل میکرد یا از مرکز شهر به جنوب شهر میرفت. فرزندتان پس از ۵سال توانست خانهای خریداری کند؟
غضنفری: خیر همچنان مستاجر هستند
باقرپور: شما چشمانداری برای خانهدار شدنش میبینید؟
غضنفری: در مسکن مهر ثبت نام کردهاند
باقرپور: ممنون از توضیحاتتان.
هرسالی که جلوتر میرویم تعداد قراردادهایی که مشاوران املاک ثبت میکنند، کاهش مییابد، تعداد جمعیت مستاجرین نسبت به سال گذشته افزایش پیدا کرده است. خلأ این است که متراژی که از داخل شهرها در ساخت و ساز خروجی میدهد با توان مردم در رابطه عکس قرار گرفته است. جمعیت یک دوران باروری دارد بنابراین اگر امروز برای نسل جوان که نیازمند و اشتیاق به تشکیل خانواده را دارند فکر اساسی نکنیم با چالش بیشتری مواجه میشویم.
غضنفری: بنده در یک برههای مجبور به اجاره واحد آپارتمانی خود شدم و منزل دیگری را اجاره کردیم، سه سال به این شیوه گذشت و در طی این مدت یک ریال هم به اجاره مستاجر خود اضافه نکردم نه یک ریال پول پیش درخواست کردم نه به کرایه اضافه کردم و آن منزلی هم که اجاره کرده بودیم پس از دوسال به پول پیش اضافه کردند آن هم با انصاف یعنی این موضوع به انصاف مالکین بستگی دارد.
باقرپور: تلفن مالکان خود را هم به ما بدهید.
خطوط: آقای بیگینژاد نظر شما در رابطه این توضیحات چیست؟ بنده صحبتهای آقای غضنفری را با واقعیات جور نمیبینم
بیگینژاد، نایب رئیس اول اتحادیه املاک شهر تهران: برای بررسی این موضوع باید در ابتدا جهت حرکت مردم را ببینیم. افرادی که در نواحی شمالی شهر تهران زندگی میکنند قطعا برای فرزندان خود نمیتوانند در همان ناحیه خانهای تهیه کنند؛ لایههای بالایی به میانی و میانی به پایین شهر و پایین شهر به حاشیه حرکت میکند، این حرکت رو به کاهش نشان قدرت ضعیف مردم در حوزه مسکن است. هم اکنون در داخل شهرها خروجی متراژها به گونهای است که در توان خرید مردم نیست؛ هم اکنون میزان متراژی که در توان خرید مردم است از دسترس دور شده است. براساس اصل ۳۱ دولت موظف به تامین مسکن اجتماعی است اما موضوع مهم ما مسکن حمایتی است یعنی شروع داستان را میخواهیم رقم بزنیم یعنی نقطه آغازی را برای خانوارها ایجاد کنیم تا بتوانند افراد تشکیل خانواده دهند. تمایل به انگیزه ازدواج وجود دارد اما وقتی یک جوان استطاعت آن را در نظر میگیرد میبیند که توانی ندارد. اینکه میفرمایند دولت زمین ارائه دهد باید بگویم که مبلغی که باید هزینه شود تا یک ساختمان ۱۰۰متری به صورت سنتی ایجاد شود حدود ۱/۲ میلیارد تا ۱/۵ میلیارد تومان است اما آیا این به درد مردم میخورد؟ هرسالی که جلوتر میرویم تعداد قراردادهایی که مشاوران املاک ثبت میکنند، کاهش مییابد، تعداد جمعیت مستاجرین نسبت به سال گذشته افزایش پیدا کرده است. خلأ این است که متراژی که از داخل شهرها در ساخت و ساز خروجی میدهد با توان مردم در رابطه عکس قرار گرفته است. جمعیت یک دوران باروری دارد بنابراین اگر امروز برای نسل جوان که نیازمند و اشتیاق به تشکیل خانواده را دارند فکر اساسی نکنیم با چالش بیشتری مواجه میشویم؛ در کل باید از طرح و ایدههایی که مردم را به سوی خانهدار شدن سوق میدهد حمایت کنیم.
میزگرد دوم: مسکن ۳۰درصد جمعیت کشور همانند یک بمب ساعتی!/ انبوهساز: مردم مستاجرنشین باشند بهتر است تا وارد یک قفس شوند/ مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای عمرانی شهر تهران: ۳۰درصدی که مستاجر هستند اصلا جامعه هدف شما نیستند+ ویدیو
لازمه یک ازدواج مسکن است اما وقتی برای فرد پولی باقی نمیماند چطور مسکن تهیه کند؟ به همین جهت از ازدواج منصرف میشود. اگر میخواهیم مشکل جوانان مملکت حل شود باید در ابتدا مسکن آنها فراهم شود یعنی مقدمات مسکن ارزان قیمت حتی به متراژ کوچک.
خطوط: آقای ناصری نظر شما در رابطه با صحبت عزیزان چیست؟
ناصری، رئیس هیات مدیره تعاونی مسکن خادمین انصار المهدی (عج): هماکنون چالش اصلی اقشار آسیبپذیر که عمده مردم جامعه را تشکیل میدهند، مسکن است، برخی افراد مجبورند ۷۰ تا ۱۰۰درصد حقوقی را که دریافت میکنند بابت هزینه مسکن پرداخت کنند. لازمه یک ازدواج مسکن است اما وقتی برای فرد پولی باقی نمیماند چطور مسکن تهیه کند؟ به همین جهت از ازدواج منصرف میشود. اگر میخواهیم مشکل جوانان مملکت حل شود باید در ابتدا مسکن آنها فراهم شود یعنی مقدمات مسکن ارزان قیمت حتی به متراژ کوچک. در کل تنها راه حل مشکل مسکن جوانان ساخت واحدهای کوچکمتراژ است، در چنین فضایی زندگیها شدنیتر است و دولت میتواند با تسهیلات کنونی این متراژها را فراهم کند. بنده معتقدم اگر زندگی آغاز شود بقیه مشکلات به تدریج حل خواهد شد.