به گزارش خبرنگار تجارت آوا، دکتر حسین گروسی مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ماکو به عنوان میزبان در سخنرانی ضمن خیر مقدم به حضار گفت: مناطق آزاد تجاری صنعتی باید رویکرد جهانی داشته باشند. عزیزانی که امروز از اقسا نقاط کشور گرد هم آمده اند، برای این هدف جمع شدند تا بتوانیم انشالله در دولت جدید حال و هوای تازهای را شاهد باشیم که رویکرد مناطق آزاد را با تمام دنیا خصوصاً همسایگان عزیزمان روز به روز توسعه و گسترش دهیم. بنابراین عزیزانی که امروز در این محفل حضور دارند برای این امر آمده اند که هر منطقهای بتواند با تعدادی از کشورها ارتباط برقرار کند، برای مثال ماکو میتواند هاب ارتباط با کشورهای عضو اکو، همسایگان، اوراسیا و حوزه قفقاز باشد یا مثلاً مناطق آزاد دیگر مثل چابهار میتواند هابی باشد برای شانگهای و کشورهای عضو شانگهای و همچنین مثلاً منطقه آزاد ارس که در همسایگی ما است میتواند ارتباط بسیار خوبی با کشورهای حوزه قفقاز و اوراسیا داشته باشد.
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ماکو افزود: بنابراین ماکو به عنوان بزرگترین منطقه آزاد تجاری – صنعتی کشور میتواند به نوعی فعال برای کشورهای عضو اکو باشد. امروز ما مهمانان بسیار عزیزی از تاجیکستان، قزاقستان، ازبکستان، عراق، روسیه، ارمنستان، ترکیه، افغانستان و همچنین چین که به عنوان یکی از کشورهای مهم که میتواند در بحث کریدورها به ما کمک کند اینجا حضور دارند، عزیزانی که از شرکتهای مختلف چین و انجمن همکاری و توسعه ایران و چین تشریف آورده اند. کشورهایی که میتوانند به نوعی این ارتباط را برقرار کنند و نقشی در مناطق آزاد تجاری صنعتی کشور خصوصاً منطقه آزاد ماکو داشته باشند به این مراسم دعوت کرده ام.
وی ادامه داد: بر خودم لازم دیدم از عزیزانی که امروز محبت کردند و تشریف آوردند تشکر کنم و البته بسیاری از عزیزان از جمله وزرای محترم و معاونین تمایل داشتند در این اجلاس حضور پیدا کنند اما با توجه به تلاقی پیدا کردن با جلسهای که در سالن اجلاس برگزار شده این امکان فراهم نشد ولی در خدمت مشاور محترم رئیس جمهور عزیز هستیم در خدمت معاون محترم وزیر ارتباطات، عزیزانی که از وزارت اقتصاد از مجلس شورای اسلامی، نماینده محترم و شریف مجلس و نمایندگان محترم ادوار گذشته مجلس که هر کدام تجربیات فراوانی دارند هستیم. و از همه عزیزان به هر عنوان که ما را در برگزاری این همایش و این اجلاس یاری کردند تشکر می کنیم. این اولین اجلاس است ولی قطعاً آخرین نیست و تداوم دارد و انشالله ما در اردیبهشت ماه هر سال در ماکو در خدمت این جمع عزیزان خواهیم بود و اینجا به کشورهای همسایه کشورهای عضو اکو و کشورهای اوراسیا و غیره اعلام کرده و از آنها دعوت میکنیم در همایش بعدی که در بهترین فصل در اردیبهشت ماه 1404 در ماکو برگزار می شود حضور داشته باشند.
دکتر حسین گروسی مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ماکو در بخش دوم سخنرانی خود گفت: با عرض خدا قوت امیدوارم توانسته باشیم از سخنرانان بسیار خوبی که مطالب ارزندهای را ارائه دادن استفاده کنیم و انشالله اینها را به هم پیوند بدهیم و مناطق آزاد تجاری صنعتی از جمله منطقه آزادی تجاری صنعتی ماکو بتواند نقش خودش را درست ایفا کند باید به این نکته اشاره کنم وسعت منطقه آزاد تجاری صنعتی ماکو حدود ۴۰۰ هزار هکتار است و به لحاظ اینکه ایران چهارراه جهان است و منطقه آزاد ماکو هم سرزمین چهار سو می باشد میتوانیم با طرح جامعی که اخیراً یعنی دو هفته پیش در شورای کارگروه شورای عالی مناطق آزاد تصویب شد و باید برای تصویب نهایی به شورای عالی برود که البته دیروز با جناب آقای دکتر صحبت کردیم قول دادن این طرح جامع در اسرع وقت در شورای عالی هم مصوب و ابلاغ شود، من امروز با اطمینان با عزیزان و سرمایهگذاران چه داخلی چه خارجی عرض میکنم طرح جامع نقشه راه ما است. پیش بینی شده منطقه آزاد تجاری صنعتی ماکو در چهار حوزه به طور تخصصی در طرح جامع فعالیتهای گستردهای را داشته باشد. اولین حوزه حوزه تجارت لجستیک و ترانزیت است که در این راستا ما دهکده لجستیک در زمینی به مساحت ۱۸۲۰ هکتار طراحی کردیم قطعاً میتواند مورد استفاده کشورهای همسایه ما از جمله کشورهای عضو اکو قرار بگیرد این نقطه شامل هم راه آهن هم فرودگاه است و هم بندر خشک انبارها و سردخانهها خواهد بود. ما اگر کریدور اکو رو فعال کنیم که این راه آهن بسیار مهم از سرخس به سمت تبریز که در آن حدود ۸۰ کیلومتر بازسازی و نوسازی داریم تا سه راه مرند و از سه راه مرند به فرودگاه و در حقیقت دهکده لجستیک از آنجا هم به چشمه ثریا می رود و ترکیه هم راه آهن خودش را از همانجا به چشمه ثریا متصل میکند این ریل سراسری ایران آسیا و اروپا میشود این کریدور ادامه همان کریدور اویل رود است که چینیان برای کریدور شرق به غرب سه شاخه را طراحی کردند شاخه شمالی که از روسیه و اوکراین رد میشود که به لحاظ عبور از سیبری و بحث اوکراین بسیار سخت است کریدور میانی یا میدل رود که باز از ارمنستان، آذربایجان، ترکیه و دریای خزر باید اسکله رورو بخورد و خیلی پرهزینه است و کریدور جنوبی همین است که از مسیر چین به سرخس و از سرخس هم نهایتاً به چشمه ثریا متصل میشود. میدانید ترنور چین با اروپا حدود ۱۰۰۰ میلیارد دلار است اگر آسیای جنوب شرقی را اضافه کنیم حدود ۵۰۰ میلیارد دلار اضافه میشود که می شود ۱۵۰۰ میلیارد دلار اگر ۱۰ درصد این کالا از این کوریدور عبور دهیم میشود حدود ۱۵۰ میلیارد دلار یعنی بیش از دو برابر یا سه برابر درآمد نفتی کشور می شود. بنابر این کریدورها بسیار مهم هستند و برد برد می باشد.
گروسی گفت: عزیزان از شرکتهای مختلف چین هم اینجا حضور دارند که به آنها خیر مقدم عرض می کنم و هم امیدواریم بتوانیم این تداوم کریدور شرق به غرب رو که از سه راه مرند تا چشمه ثریا ۲۲۰ کیلومتر بوده و طرح ابتدایش تصویب شده و مطالعات مرحله اول آن تمام شده و الان در مرحله دوم برای اجرا است. اولویت اول در طرح جامع در حقیقت موضوع کریدورها است که بتوانیم این دهکده لوجستیک را به نحو شایسته ای با همکاری کشورهای همسایه راه اندازی کنیم.
موضوع دوم امنیت غذایی است که در راستای اقتصاد مقاومتی ما به سمت گیاهان کم آب بر و پرسوده حرکت میکنیم تا کالاها و محصولات کشاورزی که ارزش غذایی و ارزش صادراتی بالایی دارند تولید شود به عنوان مثال کاشت درختان گردو و پسته است. در منطقه آزاد تجاری صنعتی ماکو که در راستای امنیت غذایی برای اولین بار این طرح اجرا شده و بزرگترین مزرعه غرب آسیا و دومی در جهان است در زمینی به مساحت ۲۰۹۰ هکتار اجرا می شود این موضوع در کشت و صنعت در صنایع دانش بنیان بگونه ای الگوسازی شده و حرکت میکند که ما به سمت محصولات ارگانیک رفته و آنها را تولید کنیم بنابراین این موضوع دوم طرح جامعه ما است. این را نیز باید اضافه کنیم، موضوع شیلات و پرورش ماهیان خاویاری و شاه میگو و ماهی صوف که اختصاص فقط به سد ارس دارد و این ماهی صوف جاهای دیگر پرورش پیدا نمیکند. ما پرورش ماهیهای خاویاری را تنها در دریای خزر داریم که میزان آن بسیار پایین است ما قبلا رتبه اول و دوم در ماهیهای خاویاری جهان بودیم و اکنون در رتبه ۱۶ هستیم و خوشبختانه چند سرمایه گذاری امده اند و انشالله به زودی این موضوع هم یه مگا پروژه می شود و ما میتوانیم در این راستا مگا پروژه آبزیان را هم در آنجا داشته باشیم.
موضوع سوم معادن است ما از خامفروشی و کوپ اجتناب میکنیم پایانه صادراتی سنگ را در طرح جامع هدف گذاری کرده ایم و آنجا یکی از پایانههای بزرگ صادرات سنگ با استفاده از فناوریهای نوین در شمال غرب کشور می شود که به سمت اروپا و ترکیه می باشد.
موضوع بعدی که ما در طرح جامع منطقه آزاد تجاری تصویب شده موضوع گردشگری است شاید کمتر به این نکته توجه شده، گردشگری ها بیشتر سمت شمال و جنوب کشور یعنی به محض اینکه صحبت از گردشگری میشود یا شمال به ذهن می آید یا مثلا کیش، در حالی که بهترین نقطه برای گردشگری شمال غرب کشور است. شمال غرب کشور دو منطقه آزاد در کنار هم داریم هم منطقه آزاد تجاری صنعتی ماکو هم ارس، عزیزانی که تشریف می آورند ما میتوانیم گردشگری ترکیبی را اینجا رونق دهیم.
این موضوع هم در حوزه توریست سلامت هم در امنیت غذایی و هم گردشگری که منجر به ارزش افزوده بالایی می شود. ما از لحاظ پزشکی در ایران از آمریکا و اروپا جلو رفته ایم این موضوع در ژن دانشجویان است پزشکی و علوم پزشکی در ژن ایرانیهاست و ما مزیت خودمان را رها کردیم امروز از بسیاری از کشورهای اروپایی به ترکیه برای هلث توریست می آیند چرا ما نتوانیم قسمتی از این توریست سلامت را جذب کنیم بنابراین ما آمادگی داریم با کشورهای حوزه قفقاز و ترکیه همکاری کنیم. عزیزانی که منطقه رو میشناسند می دانند این منطقه چیزی کمتر از کیش و قشم ندارد بلکه می تواند فراتر از آنها برود. چون موقعی که به ماکو می آیند می توانند به دو کشور ترکیه و آذربایجان و جاهای دیگر که تمایل داشته باشند برویم. پس ما در توریست سلامت، گردشگری خرید و گردشگری آموزشی میتوانیم همکاریهایی رو داشته باشیم و موضوع مهم دیگری که انشالله ما در این منطقه در طرح جامع دیده ایم هر آنچه که در حوزه منسوجات باشد مثل سرویسهای خواب، مبلمان می تواند محل تولید و صادرات برای کشورهای همسایه شود به لحاظ اینکه بعضی از متریالها از جمله پارچه و چوب را در کشورهای همسایه داریم و تخصص آن را نیز داریم. این پنج موردی را که اشاره کردم در منطقه آزاد ماکو در طرح جامع به عنوان مزیت دیده شده است.
بنابر گزارش خبرنگار تجارت آوا دکتر حسین گروسی در ادامه گفت: یکی دیگر از نکات مهم راه آهن جلفا به چشمه ثریا که قبلا بود و بنا به درخواست مدیرعامل منطقه آزاد ۹ واریان مطالعه شده که سرعت قطار باید به ۱۶۰ کیلومتر برای باری و ۲۵۰ کیلومتر برای مسافری افزایش دهیم چون سرعت قطار ترکیه نیز این مقدار است و باید مطابق با آنها باشیم ما ۹ واریان را مطالعه کردیم از این ۹ تا محور تبریز مرند دهکده لوجستیک و نهایتاً چشمه ثریا تصویب شد. نکته هم این که اگر سرعت پایین باشه کلاً ۴ میلیون تن کالا میتوان جابجا کنیم ولی با این سرعت ۱۵ الی ۲۰ میلیون تن می توانیم جابجا کنیم پس این یک کار بسیار خوبی می شود.
یکی از مزیتهایی که ما در ماکو داریم بحث دانش بنیانها است به هر حال هر منطقه یک برند دارد هر منطقه مزایای منطقه خودش را دارد برند کیش گردشگری است در حالی که در کیش شما تولید هم دارید و موقعی که چابهار میگوییم برای شما بیشتر اقتصاد دریا محور به ذهن می آید. ما گفتیم برای ماکو چه برندی در نظر بگیریم که به ذهن بیاید آن چیزی که در ذهن تداعی شود. ما نظرمان علاوه بر این چهار محور، اینجا بشود نقطه اتصال جوانان و نخبگان ایران تا جهان به خاطر همین هم با همسایهها شروع به رایزنی کردیم. ماکو در ذهن بیاید نقطه اتصال جوانان و نخبگان ایران و جهان و چرا جوانان ما مهاجرت کنند باید با همدیگر همکاری کنیم. با همسایه ها، کشورهای اروپایی، کشورهای مختلف آسیایی و یک نقطهای رو داشته باشیم نقطه اتصال جوانان خودمان و نخبگان ایران با جهان، ما به دنبال این هستیم برند ماکو با کمک معاونت علمی فناوری نقطه اتصال جوانان و نخبگان ایران و جهان بشود.
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ماکو افزود: همچنین به لحاظ قرار گرفتن در کنار کشور همسایه و دوستمان ترکیه که فرودگاه بسیار بزرگ استانبول را دارد هر جوان ایرانی که در اقسا نقاط دنیا است با یک پرواز میتواند به استانبول بیاید و از آنجا به ماکو بیاید و برعکسش هم همینطور است عزیزی که آنجا ساکن است چرا مهاجرت کند، امکان سکونت به او بدهیم. اولین شهرک اقتصاد دانشبنیان کشور را ما با معاونت محترم علمی فناوری توافق کردیم زمین دادیم که در آنجا بنا کنیم.
نکته پایانی اینکه علیرغم که چهار پنج مزیت رو گفتیم اینها را مناطق دیگر هم دارند، بهترین سرمایه ما نیروی انسانی ماست بهترین سرمایه ما مغزها و نخبگان ما هستند ما باید با کمک معاونت علمی فناوری و هم مجموعههای دیگر این امکان رو فراهم کنیم. من درخواست دارم در پنلها روی این موضوع فکر شود اینها در طرح جامع ما وجود دارد برخی از دوستانی که در پنلها تخصصی حضور دارند اشاره کردند دوستان در پنلهای اختصاصی قطعاً مطرح میکنند. یکی دیگر از موارد ما پنجره واحد خدمات الکترونیک است ما واقعاً در این راستا به دنبال ایجاد پنجره واحد خدمات الکترونیک و بانکداری نوین و بانکداری الکترونیک و حتی برای مناطق دیگر نیز هستیم. به هر حال وقت بسیار کم است و من نمیتوانم همه این فرصتها را بیان کنم و از همه دوستان انتظار دارم در هر حوزهای که میتوانند به ما کمک کنند. مردم ماکو مردم با فرهنگ، مردم بسیار مهربان و مهمان نوازند. واقعا اگر اینجا کمبود و کاستی است من عذرخواهی میکنم چون شروع هر کاری سختی دارد و قطعاً نارسایی هایی بوده است، موفق و سرافراز باشید.